Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Исторически музей Асеновград в партньорство с Национален исторически музей София

23 октомври 2015, 18:01 часа • 12129 прочитания

В проекта „ЕвроВизия. Музеите представят европа“ Исторически музей Асеновград участва като партньор от 2014 година.

Миналата година служителите на асеновградската структура преминаха обучение в Пловдив. Там в Историческия музей те се обучаваха как да прилагат алтернативни програми за посетители, най-вече свързани с образованието. Конкретно – как учениците могат да бъдат впечатлени, посещавайки музей. Тазгодишната обмяна на опит, в която участваха и асеновградчани, се проведе в Националния исторически музей в София.

„Еднодневното обучение и този път бе свързано с алтернативни програми за посетители, но с насоченост към работата с хора с увреждания: незрящи, глухонеми, трудно подвижни“. Това каза за Actualno.com Николета Тянчева – информатор в Исторически музей Асеновград.

Тя посочи, че самото обучение е преминало в няколко етапа. Първо, се е провел семинар, на който бил презентиран проектът „ЕвроВизия. Музеите представят Европа“. След това, са се състояли упражнения и работа по групи с експерти. Накрая асеновградчани са присъствали и на кратка лекция, изложена от доцент доктор Соня Алексиева /Нов български университет/.

„Последва разглеждане на Националния исторически музей и среща с Божидар Димитров, от който останахме изключително впечатлени. А като Национален музей на България, сградата е в много добро състояние, поддържана е. Обменихме и опит с колегите от София“, допълни Тянчева. Тя обясни, че са се запознали с много нови хора. Сега следва да се прецени какво от наученото ще бъде допълнено към програмата в асеновградския музей.

Николета Тянчева бе категорична, че онова, което е научено по време на обучението в София, е приложимо и в Асеновград. Тя обясни, че при работата с всяка една група, съставена от хора с увреждания, съществуват отделни правила и знаци. „С тях се работи по-внимателно. Нужно е да се прояви разбиране към човека, който стои срещу нас и не трябва да бъде дискриминиран. Това са група от хора, които заслужават да видят историческото ни минало“, каза в края на нашия разговор Николета.

Самият проект „ЕвроВизия. Музеите представят Европа“ е международен. Съфинансиран е по програма „Култура“ на Европейския съюз. Главната цел на проекта е да отговори на въпроса как да бъде привличана повече публика в музеите. Една от основните идеи е те да стават все по-достъпни. Експонатите им да бъдат представяни не само в регионален и национален мащаб, но и в европейски контекст. А участието на публиката в цялостния процес да бъде по-активно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес