Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хепатит „А“ в с. Боянци продължава да се разпространява

31 октомври 2017, 15:37 часа • 7712 прочитания

Над 40 са случаите на заболели от вирусен хепатит „А“ в асеновградското село Боянци и всеки ден се регистрират нови случаи, съообщи за Actuano.com кметът на населеното място Димитър Димитров. Данните са по сведения от общопрактикуващия в селото лекар доктор Николай Димов. Заразените са само деца на възраст от 2 г. до 16 г, посещаващи детската градина, предучилищната група и училището, обясни Димитров.

Община Асенoвград непрекъснато извършва дезинфекция на учебните заведения, детски и спортни площадки, градинки и пешеходни алеи в Боянци. Днес са почистени и две нерегламентирани сметища в селото, местата от които също са третирани с дезинфектанти. Всички заболели са от ромски произход. Случаите се проучват от служител на Регионална здравна инспекция-Пловдив и се насочват към инфекциозната клиника в областния град. Мерките за предотвратяване на епидемия са стандартни: наблюдение на контактните лица и периодичното им изследване; уведомяване на Община Асеновград и медицинските специалисти в училищата, в които има заразени с хепатит „А“.

В конкретните случаи са предприети допълнителни мерки. Екип от пловдивската здравна инспекция посещава мястото и следи обстановката почти ежедневно. Припомняме, че още след първото регистриране на заразени с вирусен хепатит в Боянци бе извършена крайна дезинфекция на училището и жилищата на заболелите.

„Но все пак, отговорността е на всеки един за спазване на лична хигиена и опазване на собственото здраве.“, коментира пред Actualno.com доктор Моника Троянчева от Регионална здравна инспекция-Пловдив. Експертът посочи,че въпросът за затваряне на училището или детската градина в село Боянци въобще не стои на дневен ред, тъй като повишаването на заболеваемостта от инфекцията се следи непрекъснато.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес