Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Група асеновградчани предизвикват децата с конкурс за кукерска маска

28 февруари 2019, 10:13 часа • 9104 прочитания

Конкурс на тема "Кукерска маска" ще се проведе за първи път в Асеновград. Инициаторите предизвикват възпитаници на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас от всички асеновградски училища да покажат своята креативност и въображение. Участниците трябва да изработят оригинална традиционна или нестандартна кукерска маска, символизираща стария български обичай. Децата ще бъдат разделени на три възрастови групи: детска градина, начален курс и от 5-ти клас до гимназисти. Техниката и материалите за изработване на кукерските маски са по избор на участниците, като най-важно е творчество, което децата ще вложат, коментира за Actualno.com Боян Алексиев - един от организаторите.

Той посочи, че основната цел е да бъдат обхванати колкото се може повече подрастващи. Идеята е те да се запознаят с обичая на кукерството, тъй като се предполага, че заради участието си в конкурса децата ще разглеждат маски, ще събуди интересът им към темата и това ще допринесе за развитие на въображението им.

Крайният срок за включване в кукерската надпревара е 07.03.19 г. (четвъртък), като маските трябва да се оставят в отдел "Изкуство" на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. Победителите ще бъдат обявени и наградени със символични награди на 11.03.19 г. (понеделник). Изработените маски ще бъдат събрани в изложба, а специална комисия ще определи най-сполучливите произведения. Часът на събитието ще бъде оповестен допълнително, обясниха инициаторите от "Карнавална група-Асеновград" и Градската библиотека в града. Конкурсът за кукерска маска предшества предстоящия на Сирни заговезни (10.03.19 г.) карнавал в Асеновград.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес