Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето ги добрите каузи, отличени в конкурса за доброволческа инициатива в Асеновград

10 декември 2018, 10:51 часа • 4435 прочитания

Четири благородни каузи, извършени в Асеновградско, бяха наградени в конкурса на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" за доброволчески инициативи, проведени през 2018 г. С приз "Донка Пашкова" бяха наградени инициатори на акции, които са оставили траен спомен у асеновградчани и са подпомогнали развитието на града. През тази година номинираните доброволчески инициативи, реализирани на територията на община Асеновград, наброяваха рекордните 29. Сред всички тях, журито трябваше да направи своя труден избор и да отличи първенците.

Първата наградена кауза е за възстановяване на параклис „Свети Пророк Илия” (гръцкия). Идеята е на асеновградчанина Иван Чойков и група доброволци. Целта на гражданите чрез реализиране на инициативата е подпомагане на културно-историческото наследство в региона. За изпълнение на задачата доброволците извършиха цялостен ремонт и възстановяване на параклиса, транспортиране на строителни материали с коли, камиони и коне, реставриране на стенописи, поставяне на маси, заслони, пейки, беседка, 10-метров светещ кръст, поддържане на цветна градина, традиционно раздаване на курбан за здраве на храмовия празник.

В категорията "Благотворителни инициативи" с приз "Донка Пашкова" бе удостоена гражданската организация "Станимашка фотoграфчийница", която е визуализирана чрез Facebook група. Нейни създатели са Елена Граматикова, Атанас Кендев и Стойчо Тосков. Целта им е опазване и съхранение на родовата памет и културно-историческото наследство на Асеновград и региона. Дейностите, с които те се отличиха през изминалата година, са поставяне  на паметна плоча на фотографа Крум Савов, издирване на фотографии от близкото и далечно минало на града, организиране на изложби и поставяне на модули за празнични експозиции, презентации и 30 нови публикувани в социалната мрежа албуми със снимки от живота в някогашна Станимака.

В категорията "Екологични акции" наградените са ученици от ПГ “Цар Иван Асен II в Асеновград. Тяхната цел е подобряване на еко средата в парка до "Пешеходния мост". През годината възпитаниците на гимназията засадиха дървета, боядисваха пейки и кошчета за смет, хигиенизираха и поставиха метални постаменти на стълбите.

Инициаторите на още една благородна кауза бяха удостоена с приз "Донка Пашкова". Мария Велкова, Деяна Андреева и Валентина Василева бяха възнаградени за кампанията, която проведоха под мотото “С обич за Ева”. Целта бе събиране на средства за лечението на 4-годишната Ева Чолакова, която страда от "Сарком на Юинг". Младите дами от благотворителния щаб организираха базар и търг, които бяха проведени в Народно читалище “Родолюбие”. Там, от открити щандове за хранителни и промишлени стоки всеки можеше да си закупи разнообразни изделия, а събраните средства от няколко поредни инициативи са в размер на 25 000 лева.

За "Рицар на добрата воля", пък, за трета поредна година стана бе обявен Христо Коватлиев. Неговата кауза е всяка година да провежда 2-месечен безплатен курс по графичен дизайн за деца и младежи. Коватлиев се занимава с дизайн на корици на книги към американска издателска агенция. Най-възрастният доброволец за 2018 г. е Иван Деков. Той получи грамота за възстановяване на четири параклиса в асеновградското село Горнослав и за това, че по този начин подпомага съхранението на културно-историческото наследство в региона.

"С всяка изминала година нараства доброволчеството в Асеновград и все повече хора се включват в благотворителни каузи и инициативи, даряват доброволен труд и изразяват морална подкрепа.", каза директорът на асеновградската библиотека - Милена Марковска по време на официалното връчване на наградите за доброволческа инициатива.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес