Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти препоръчват язовир край Асеновград да бъде "закрит"

10 май 2016, 16:59 часа • 2564 прочитания

Наблюдават се нивата на водните басейни в Асеновградско, съобщи пред медии днес кметът на града доктор Емил Караиванов.

Той посочи, че за единия от язовирите в общината - „Тополово 2“ - е отправена препоръка от експерти потенциално опасният водоем да бъде изведен от експлоатация, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Дали в действителност язовирът ще бъде затворен за ползване или ще бъде осигурено финансиране, чрез което да се отремонтира предстои да разберем. Междувременно и съобразно тази препоръка средствата, отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, са пренасочени за ремонтни дейности, които да бъдат извършени само на „Тополово 1“.

Язовирът се намира в съседство с другия водоем. За цялостен ремонт на опасния воден басейн са необходими около 600 000 лева. Средствата, с които разполага Общината, са в размер на 260 000 лева. С тях е възможно да бъдат осъществени неотложните строително-ремонтни дейности на язовир „Тополово 1“. Отремонтирани ще бъдат стената, вътрешният изпускател и преливникът на съоръжението. В рамките на тези средства Община Асеновград ще възложи процедура, като избраната фирма ще извърши ремонтът.

Kъм този момент няма данни и за свлачищна активност в района на Асеновград. Провежда се мониторинг на свлачищата, които са регистрирани на територията на общината.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес