Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До два месеца в Асеновград ще има площадка за кучета

26 юли 2019, 11:45 часа • 4077 прочитания

Специализирана площадка, на която да си играят домашни кучета, ще бъде изградена в малкия парк на Асеновград. Съоръжението трябва да е готово до средата на септември 2019 г. Реализацията на площадката ще стане възможна, след като през юни тази година, след актуализация на Инвестиционната програма на Асеновград, е заложено изграждане на такъв обект. За целта от общинския бюджет на града са заделени 12 500 лева, а проектът вече е готов.

Кучешката площадка ще съдържа оградна мрежа, врати и пейки, кошове за биологични отпадъци, оборудване за игра на кучетата - тунел, съоръжение за бягане и препятствия "зиг-заг". В две от зоните на асеновградския квартал "Запад", в който в момента се извършват дейности по облагородяване, също са заложени специализирани места за играене на домашни кучета. "Очакваме гласуването в народното събрание на промените в закона. Ако той бъде приет и на второ четене в парламента, тогава ще обсъждаме варианти кой в Асеновград ще е ангажиран с дейността по контрол за спазването му", обясни кметът на града доктор Емил Караиванов.

До момента регистрирани домашни любимци за първата половина на 2019 г. са 59 на брой. През 2018 г. те са били общо 105. Платен е данък "Домашен любимец" за 54 от регистрираните през тази година кучета, с изключение на осбоводените - това са кастрирани кучета и такива, на които собствениците са с решение от ТЕЛК, както и кучета водачи на незрящи хора. Приходът от плащане на такса за притежание на куче до момента е в размер на малко над 900 лева. За цялата 2018 г. постъпилите средства са на стойност около 1 700 лева.

Междувременно стана ясно, че обработените безстопанствени четириноги в Асеновград от Зооветеринарен контрол-Пловдив до момента са 37. От началото на настоящата година досега са извършени общо 10 акции по улов, а следващата предстои на 30.07.19 г. (вторник). Кметът посочи, че след последните случаи на нападение на бездомни кучета над деца в Асеновград и появилите се множество идеи на граждани за справяне с проблема, защитници на животните засипват общината с писма с молба за по-хуманно отношение към животните.

Относно изграждането на кучешки приют в града Караиванов коментира, че е възможно да се намери място за целта и сграда може да бъде изградена. "Но основният проблем се появява след това. Ако приютът е общински то трябва да има цяло звено, което да го обслужва. Нужно е да има ветеринари, служители, които следва да бъдат на заплата към общинския бюджет. А това значително ще увеличи разходите по поддържането на една такава структура", обясни Караиванов.

Как кметът на Девин се справи с проблема с безстопанствените кучета в града, може да си припомните в този материал.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес