Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дезинфекцират контейнерите в Асеновград, 30 увредени са извадени от употреба

30 юли 2019, 11:11 часа • 3346 прочитания

Близо 30 контейнера за отпадъци са извадени от употреба в Асеновград и кварталите за периода на последните два месеца - юни и юли. Започнала е частичната подмяна на съдовете за смет. Освен това, се сменят и капаци и гуми, ремонтират се дъната на контейнери, а на някои места се заменят с чисто нови.

През месец юли на улица "Миньор" са поставени 30 контейнера, като са премахнати предишните, които бяха тип "лодка", с цел предотвратяване образуването на незаконно замърсяване по същата улица. Допълнително е възложено на "КМД" и почистване на едрогабаритни отпадъци в целия град както и на строителни такива изхвърлени около съдовете и на нерегламентирани места.

През следващия месец предстои да бъде извършена дезинфекция на всички контейнери, както и на тези, в гробищните паркове. Датите, в които ще се осъществи това, са от 05.08.19 г. до 09.08.19 г. и от 19.08.19 г. до 23.08.19 г. "Сметосъбирането е дейност, към която всички имаме претенции и никога свършеното не е достатъчно." С тези думи кметът на Асеновград - доктор Емил Караиванов коментира ситуацията с почистването на отпадъците в града. Темата за сметопочистването, изхвърлянето на отпадъци и незаконните сметища е доста чувствителна сред асеновградчани от години насам. Трайно решение на казуса със замърсяването обаче засега не е предложено.

Караиванов допълни, че обслужването на съдовете е ежедневно и маршрутите се спазват по график. Неколкократно са извършени и проверки, като на всеки сметовоз дори са били качвани общински служители, за да наблюдават процеса. Едрогабаритни и строителни отпадъци, оставени покрай контейнерите също се почистват с фадрома и самосвал. "Случвало се е покрай съдовете за смет да се оставят дограми, мебели и други вещи, което е нередно. Това сметосъбиране се извършва пак със средства на гражданите. Призовавам асеновградчани да сезират общината за всяка нередност - обърнати контейнери, образувано нерегламентирано сметище и т.н. Сега правим компромис, но след призивите ще последват санкции", категоричен е кметът на Асеновград.

Предстои и машинно миене на централните пътни артерии в града - булевард "България" и улиците "Съединение", "Шести януари", "Васил Левски", "Цар Иван Асен II", "Александър Стамболийски", "Княз Борис I", "Христо Ботев". То ще бъде извършено в периода 26.08.19 г. - 30.08.19 г. През септември също е заложено машинно миене на улиците - от 09.09.19 г. до 13.09.19 г. Ще се извърши и ръчно почистване на тротоари пред училища и детски градини, преди първия учебен ден.

метът Емил Караиванов съобщи, че приходът от сметосъбирането в Асеновград от началото на 2019 г. до момента е в размер на близо 2 000 000 лева. А от 27-те села в общината са събрани почти 2,5 млн. лева в общинската хазна. Междувременно, градоначалникът посочи, че събираемостта на местните данъци в общината от началото на 2019 г. до момента е много добра. Общо за първото 6-месечие на тази година са постъпили малко над 2 600 000 лева.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес