Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца редиха пъзели с исторически събития и личности

02 март 2018, 11:40 часа • 1433 прочитания

Третокласници от Асеновград нареждаха пъзели с историческа тематика, в навечерието на 3-ти Март. Урокът по родолюбие бе иницииран от Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

Целта на мероприятието е малките историци да научат детайли от българското минало и чрез игри да отбележат националния празник на Родината. „Идеята е да почетем всички онези хора, които са отдали делото и живота си пред олтара на Отечеството.“, каза Милена Марковска – директор на библиотеката.

Урокът, извън класната стая започна с презентация, от която малчуганите научиха за Самарското знаме и подписването на мирния договор на 03.03.1878 г. После децата посрещнаха химна на България, изправени на крака. Учениците от ОУ „Ангел Кънчев“ в Асенoвград проведоха състезание, като бяха разделени на отбори.

Една от задачите им бе да работят екипно, като сглбяват пъзели с образа на Паисий Хилендарски и после трябваше да познаят личността му. Освен това, третокласниците подредиха в правилен ред цветовете на българското знаме и стихотворение, свързано с Освобождението. Най-сложната задача, която всъщност не успя да ги затрудни силно, бе да сглобят карта с историческите забележителности в България.

В края на урока по родолюбие учениците имаха възможността да отправят пред всички присъстващи своето послание за бъдещето на Родината. Предварително, по задание на своите ръководители, момичетата и момчетата бяха подготвили и специални исторически табла. Проектите показваха Баташкото клане и различни фотоси от битката за национално Освобождение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес