Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца от Асеновград създадоха мартеници от вълна в творческата работилница „Бели и червени“

25 февруари 2016, 16:53 часа • 3257 прочитания

Мартеници от изцяло естествени материали бяха изработени от деца от Асеновград днес. Работилницата, наречена „Бели и червени“, се проведе за първи път в Етнографската къща в града. В инициативата се включиха момичета и момчета от Дневния център за деца с увреждания, както ученици във 2-ри и 3-ти клас на основно училище „Петко Каравелов“ в Асеновград, предаде кореспондентът ни от града.

Целта на работилницата бе участниците да научат за народния обичай и да се следва процеса на интеграция, без значение от различията между тях. Близо два часа малките творци заедно със свои възпитатели и преподаватели твориха мартенски изделия. Вложена бе „фантазия на пълни обороти“, както се изразиха самите деца. Багрите и допирът с вълната се превърнаха във вълнуващо изживяване за малчуганите. Гривни, пана за стена, цветя, плитки, различни стандартни и нестандартни мартеници сътвориха ръцете на децата по време на инициативата в Етнографската къща.

Събитието, посветено на Баба Марта, бе открито от второкласниците Дориян и Кристина. Те разказаха как е възникнал обичаят и как са се появили мартениците, още по времето на хан Аспарух. Изрецитираха и стихотворението „Баба Марта бързала“. Веднага след това, започна да кипи усилена творческа дейност. Спаска Георгакиева от Камарата на занаятчиите посвети днешния си ден специално на работилницата. Тя бе водеща на днешната иницитива. Георгакиева разказа на децата как се обработва вълната. Те се запознаха с процеса от подстригването на овцете, минаването ѝ през така наречения „дарак“, за да се стигне до обагрянето на готовия продукт. След това, изработиха мартениците си от напълно естествена вълна и вълнена прежда.

Накрая участниците получиха грамоти за отлично справяне с поставените задачи, за творчеството, труда и въображението, които вложиха. Всички деца получиха възможността да вземат със себе си създадените от тях изделия. А който пожелае, би могъл да ги дари за благотворителния базар на Дневния цетър за деца с увреждания и така да се включи паралелно и в тяхната инициатива.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес