Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Караиванов и кандидати за общински съветници от "БСП за България" почетоха саможертвата на братя Пачови

02 октомври 2019, 21:25 часа • 5843 прочитания

На 2-ри октомври се навършват 77 години от обесването на братята антифашисти Пантелей и Лазар Пачови. По този повод доктор Емил Караиванов - кандидат за кмет на Асеновград заедно с кандидати за общински съветници и граждани почетоха саможертвата на братя Пачови. На паметната плоча в градинката пред някошната им родна къща в града се събраха немалко асеновградчани, дошли да изразят своето преклонение пред саможертвеното дело и всеотдайността на братята антифашити в борбата срещу фашизма.

В думите на водещата възпоменателния митинг Ваня Гераксиева и в словото на Ива Чавкова – председател на Младежкото обединение в БСП - бяха споделени едни от най-съкровените текстове от предсмъртните писма на двамата братя, адресирани до другарите и малкия син на Лазар. Разказани бяха и спомени за живота и борбата им срещу фашизма, за залавянето им и нечовешките изтезания, на които са били подложени в затвора.

"Времето ни отдалечава от техните последни мигове. Но те остават чужди на смъртта. Защото няма нищо по-свято и по-достойно от това, да защитиш най-голямата истина – социалната, политическата, националната и духовната свобода”, каза емоционално минути след митинга доктор Емил Караиванов. Освен кандидатът за кмет на община Асеновград и кандидати за общински съветници от коалиция „БСП за България”, на поклонението днес присъстваха и членове на Българския антифашистки съюз и множество граждани.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес