Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Частен басейн в Асеновград може да допринесе за разпространение на хепатит

26 август 2016, 14:31 часа • 6217 прочитания

Басейн в частен имот се ползва като обществен и се страхуваме да не пренася заразата от хепатит. За това сигнализираха асеновградчани пред Actualno.com.

Читателите твърдят, че водното съоръжение, изградено в къща в ромския квартал на Асеновград, се употребява от стотици роми, но срещу скромно заплащане. По непотвърдена информация, посетителите плащат по 0,50 лева за ден, за да плажуват край басейна, независимо от епидемичната обстановка в момента и разпространяващата се зараза от хепатит „А“.

Жители на ромския квартал разказват, че не разрешават на децата си да посещават обекта. Младежите, обаче, бягали от вкъщи и отново отивали при басейна.

Към днешна дата броят на регистрираните със заболяването деца само от Асеновград надхвърля 60. Прокуратурата и Общината в града са сезирани за ползването на басейна, увери директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести“ към Регионална здравна инспекция-Пловдив – доктор Моника Троянчева. Тя подчерта, че водното съоръжение е изградено в частен имот и не е регистрирано като обект за обществено ползване. Поради това, на собственика не може да бъде наложена забрана за допускане на външни посетители.

Извършена ли е проверка, законно ли е изграден частният басейн и обеззаразена ли е водата, в която плуват стотици роми ежедневно, ще стане ясно след като получим отговора на отправеното от нас към Община Асеновград запитване по темата.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес