Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 300 жители в риск от община Асеновград ще получат подкрепа

10 април 2020, 12:38 часа • 4266 прочитания

Близо 300 потребители по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - компонент 3" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от Асеновград ще получат възможността за подкрепа. Такава ще бъде оказана на хора с увреждания, възрастни 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и възрастни в риск. Като „възрастен в риск” е определено всяко лице, което е в зависимост от грижа поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот, както и в случай, че лицето или член на семейството му е поставено под карантина във връзка с COVID-19. Като такива се определят и самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами. Услугите, които може да ползва едно лице са доставка на храна, хранителни продукти и такива, от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора).

Кандидат-потребителите трябва да подадат заявление по образец, към което се прилагат документ за самоличност (за справка), копие на медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на кандидата, ЕР на ТЕЛК/НЕЛК, други актуални медицински документи, с които се удостоверява здравословното състояние на лицето, копие на документ, определящ конкретното лице за настойник, попечител или упълномощено лице на кандидата за услугата – ако е приложимо. Предоставянето на услугата е за периода до 31.12.20 г., включително.

За обслужване на потребителите бе обявен подбор за персонал за предоставяне на услуги в домашна среда във връзка със спазване на мерки срещу пандемията COVID-19. Търсят се общо 30 души, с които ще се сключи трудов договор с почасова заетост до 8 часа дневно. Задачата на обслужващия персонал ще бъде да извършва доставка на храна, хранителни продукти и такива, от първа необходимост, включително лекарства, както и заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други, различни от тези, по договора).

Служителите ще трябва да изготвят, водят и съхраняват документацията, съпътстваща услугата, съобразно изискванията по проекта. Минималните изисквания към кандидатстващите са да имат поне основно образование, да са физически и психически здрави, без заболявания, определени като противопоказани за заемане на длъжността и да не са осъждани. Професионален опит не се изисква, но се счита за предимство. Бъдещите служители трябва да притежават умение и нагласа за работа с хора с увреждания, с възрастни над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване и хора в риск. И още - да умеят да работят самостоятелно и в екип, да познават основните принципи и методите на работа и да прилагат индивидуален подход към лицата и семействата.

По проекта ще бъдат наети и двама души на длъжността "Диспечер". Тук минималното образование, което се изисква, е средно. Тези служители ще изготвят документация, съгласно нормативната уредба и изисквания по проекта. Ще координират дейността по предоставянето на услугите в домашна среда във връзка със спазване на мерки срещу пандемията COVID-19. Ще осъществяват връзка и координация между потребителите, управленски екип патронажна грижа /УЕПГ/, домашните помощници и екипа за организация и управление на проекта. Ще приемат заявления и ще информират и извършват директна работа с потребителите. Ще водят и съхраняват документацията по предоставянето на услуги по проекта, с прилежащите документи съгласно изискванията.

Ще е необходим и човек за длъжността "Шофьор". Неговата задача ще е да транспортира домашните помощници до домовете на потребителите по зададени маршрути. За позицията се изисква средно образование и професионален опит - 1 година. Документи се подават лично в сградата на "Домашен социален патронаж" в Асеновград, булевард "България" №25, всеки работен ден от 08:00 ч. до 12:30 ч. и от 13:30 ч. до 17:00 ч. За допълнителна информация - телефон: 0331 63 712. Срокът за кандидатстване е 15:00 ч. на 16.04.20 г. На одобрените кандидати ще бъде предложен срочен трудов договор за срока на проекта.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес