Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 1 000 души искат Общинска полиция в Асеновград

24 ноември 2016, 17:22 часа • 1132 прочитания

Петиция с 921 подписали се в подкрепа създаването на Общинска полиция в Асеновград бе внесена днес в деловодството на местния парламент.

„За един месец време над 900 подписа са добър резултат. Ние сме очаровани от подкрепата на гражданите и им благодарим за това. Вярно е, не е чак толкова голяма бройката, но очакваме предложението да бъде внесено още на декемврийската сесия на Общинския съвет.“, каза председателят на Инициативния комитет Константин Костадинов.

Той допълни, че за доброто на Асеновград ще е целесъобразно съветниците да се вслушат в гласа на гражданите. На въпрос дали тези 900 подписа са достатъчни, за да пречупят волята на старейшините в града, Костадинов отговори оклончиво и подчерта, че всеки гласува по съвест. Финансовите параметри за годишната издръжка на звеното в Асеновград ще се уточнят с точност допълнително, ако то реално бъде създадено.

Предполагаемата обособена рамка е в размер на около 120 000 лева за година. Включвайки допълнителни непредвидени разходи е възможно сумата да нарастне до 150 000 лева или най-много до 200 000 лева, но в никакъв случай няма да достигне 300 000 лева, каквито бяха твърденията на общински съветници, смятат членове на Инициативния комитет.

Планирано е в Общинската полиция да се назначат 10 служители. По първоначални изчисления за заплати и осигуровки на всеки един ще са необходими близо 1 000 лева месечно. Времето за събиране на подписи, което си определиха инициаторите, бе един месец, въпреки предвидения от Закона 2-месечен срок. Целта е петицията да бъде внесена за разглеждане от Общински съвет-Асеновград на последното за годината заседание, когато традиционно ще се обсъжда и гласува рамката на Бюджет 2017 г. на общината. А в случай, че предложението бъде прието, да се предвиди и перо за разходите по новата структура.

В зависимост от това, какъв ще е отговорът на асеновградските съветници, инициаторите ще преценят каква да е следващата им стъпка. Днес те не пожелаха да коментират въпроса предварително, за да не изпреварват събитията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес