Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асенoвград може да се сдобие с художествена галерия

17 май 2017, 11:16 часа • 7043 прочитания

Надявам се Асеновград да има собствена художествена галерия с постоянни експозиции, и то в срок до една или максимум две години!

С тези думи се обърна към граждани и творци кметът на града доктор Емил Караиванов по време на откриването на обща изложба на асеновградски художници. Над 85 творби от 22-ма автори бяха показани пред асеновградчани снощи. Пейзажи, абстрактна живопис, натюрморти, иконопис, хумористични графики, дърворезба и фотография се преплетоха пред погледите на присъстващите, предава репортерът на Actualno.com.

Всяка от творбите сякаш тайнствено разказва своята лична история. Силно впечатление прави фотография на бял гълъб, кацнал върху пощенска кутия. Сред забележителните произведения е и изображение на женско лице с прибрани с кърпа коси, закичена с типичните български фолклорни мотиви. Друго произведение пък показа нестандартните релефни елементи на съвременното изкуство емайл.

Художествените творби са дело на 20 асеновградски творци и двама гостуващи художници – Емил Белев от Пловдив и Александър Петров от Смолян. Най-възрастният сред авторите в изложбата е 84-годишният Вълчо Иванов, а най-млада е Веселина Калоферова.

Тя работи като дизайнер в асеновградска печатница. Със свои картини в експозицията традиционно участва и Васил Папазов, познат сред местните културни деятели като майсторът на пейзажа. Произведенията му разкриват красотата и тайнството на Асеновград, Родопите и Берковския балкан. Дебютант в сборната изложба на асеновградски художници е Росен Е. Младенов – РЕМ. Авторът е от Перник, но живее в Асеновград. Представя себе си и уменията си с уникална фигурална живопис.

Със свои творби в сборната експозиция се включи и Димитър Ненкин – един от номинираните тази година за титлата „Почетен гражданин“ на Асенoвград. Изложбата е разположена във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ и е със статут на базар. Всеки може да разгледа картините свободно в следващия един месец. Целта на общата експозиция, събрала идеите и произведенията на асеновградски художници, е да разкрие уменията и таланта, които притежават творците в града. Да се популяризира изкуството и да срещне асеновградчани лично с небезиствестни имена.

Снимки: Actualno.com/Наси Маркова

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес