Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асеновград e кандидат за безплатен интернет по инициативата WiFi4EU

26 април 2018, 10:51 часа • 1690 прочитания

Община Асеновград ще осигури безплатен интернет достъп на обществени места, като кандидатства по официално оповестената инициатива на Европейската комисия WiFi4EU. Общинска администрация вече се е регистрирала за участие в портала. Реалното кандидатстване ще се случи на 15.05.18 г., точно в 14 ч. българско време, когато конкурсът ще бъде отворен. Ако Общината бъде одобрена, ще получи ваучер на стойност 15 000 евро.

Средствата ще бъдат ползвани за финансиране закупуването на оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, каквито са изискванията на програмата. Стойността на предоставените уреди и съоръжения ще е в рамките на сумата от ваучера, т.е. не се планира дофинансиране, от страна на Община Асеновград.

При одобрение, Общинска администрация ще се ангажира да заплаща таксите за финансирането на абонамент за интернет и поддръжка на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен достъп за всички граждани и посетители на обекти. Плановете на Общината са да поеме този вид разход за период от поне три години.

Предвижда се WiFi4EU точките да бъдат така инсталирани, че да осигуряват покритие в райони с постоянна концентрация и движение на хора и обществен и социален живот в града. Община Асеновград възнамерява да участва самостоятелно в инициативата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес