Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

300-килограмов кръст се извисява над параклис в планината край Асеновград (СНИМКИ)

08 юни 2020, 08:40 часа • 16640 прочитания

Градът, известен като "Малкия Йерусалим" - Асеновград, в който има над 40 православни храма, се сдоби с 9-метров кръст. Той се извисява над параклиса "Свети Йоан Предтеча" ("Свети Ян", както го знаят местните).

Светинята тежи около 300 килограма и е висока колкото 4-етажна къща. Има 4 соларни панела, които ще осигурят светлина. Така, кръстът ще огрява на метри около себе си. Поставянето му стана факт по инициатива на млад мъж от Асеновград. Аспарух Атанасов е вярващ човек и просто е решил да вложи енергия и средства за осъществяване на доброто дело.

Каузата му прегърнали около 40 души. Всички те се обединили около идеята и я реализирали с общи усилия. "Огромно благодаря на моите приятели, познати и непознати, които се включиха с безвъзмезден труд. Големите кръстове се поставят на свети места, кръстопътища, на високи хълмове и върхове. Целта им е да закрилят местните хора. Те да се обръщат към кръста в ежедневието си, а той да им показва, че Бог е над тях и ги пази. И в тежки моменти да ги уповава, мотивира и да им дава вяра и надежда. Хората ще са по-добри, когато всяка сутрин виждат Божия символ да грее над тях. Доказателство за това, че вярата обединява, е помощта от десетките асеновградчани, на които безкрайно благодаря", сподели Аспарух.

Територията, в която е разположен параклисът "Свети Ян", е обявена за национален паметник на културата заедно с храма. Кръстът е поставен извън огражденията така, че да не се нарушава целостта на защитената зона. Веднага след като светинята беше издигната, възрастна жена постави букет с цветя в знак на благодарност към инициаторите и с почитание пред Бог.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес