Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

126 водачи на каруци са глобени в Асеновград, 3-ма са били непълнолетни

23 юли 2020, 10:43 часа • 12660 прочитания

Едно пътнотранспортно произшествие (ПТП) с каруца е възникнало в Асеновград за първите 6 месеца на тази година. Статистиката съобщиха за Actualno.com от РУ на МВР в града. При катастрофата е пострадало 1 лице. За периода от 01.01.20 г. до 30.06.20 г. няма загинали при пътния инцидент с превозно средство, теглено от животинска тяга. Най-честа причина за възникване на ПТП с каруци в община Асеновград е неконтролирането на превозното средство и нарушаване на пътен знак В-10 (а именно - „Забранено е влизането на пътни превозни средства (ППС), теглени от животни“), отчитат от полицията. За това, нарушителите се санкционират по чл.183, ал.3, т.5 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), като глобата е в размер на 30 лева.

За първата половина от годината са санкционирани 126 водачи на ППС с животинска тяга. 3-ма от тях са били непълнолетни. При установяване на лице да управлява ППС с животинска тяга, ненавършило пълнолетие, се взема административно отношение на основание чл.183, ал.3, т.5 от ЗДвП, като спрямо него се прилага чл.15, ал.2 от ЗАНН – глобата се заменя с обществено порицание. Заплатените глоби от водачи на ППС с животинска тяга са незначителен % от санкционираните по ЗДвП. Констатирани са нарушения и престъпления при управление на ППС с животинска тяга, като в зависимост от извършеното се предприемат своевременни действия по образуване на административно–наказателно производство, спрямо водачите, по нарушения нормативен акт. А при данни за извършено престъпление се образува наказателно производство.

Препоръките към водачите на ППС с животинска тяга, отправени от РУ - Асеновград, са стриктно да спазват ЗДвП, като се съобразяват с пътни знаци и хоризонтална маркировка. Необходимо е също да предвиждат и интензитета на движението и насрещно движещи се моторни превозни средства (МПС). Мерките, които ще бъдат предприети са активен контрол от всички служители, имащи правомощия по ЗДвП, активна разяснителна и превантивна дейност и нулева толерантност към нарушителите, като се предприемат незабавни мерки, съгласно действащото законодателство на Република България, категорични са от полицията.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес