Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

108 пъти поглед към слънцето отправиха асеновградчани в чест на Деня на йога (ВИДЕО)

21 юни 2019, 14:39 часа • 3231 прочитания

Близо 50 ентусиасти посрещнаха 21-то юнско утро за 2019 г. в Асеновград, изпълнявайки точно 108 пъти "Поздрав към слънцето". Броят е подбран неслучайно - 108 се смята за свещено число. Повод за инициативата е Международният ден на йога, който се чества едновременно в повече от 40 града на България. Сред асеновградчаните, присъстващи на мероприятието бяха не само жени, а имаше и мъже. Всички заедно в синхрон изпълняваха плавно движенията от "Поздрав към слънцето" под ръководството на инструктора Милена Петрова.

Инициативата се състоя на открито - пред Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград за втора поредна година. Повторението на упражненията продължи около час, на фона на релаксираща музика. "Слънчевият поздрав" се състои от 12 последователни пози - "Сурия намаскара". Той представлява комплекс, който може дори да се превърне в една цялостна практика, тъй като съдърва напред и назад огъващи, разтягащи пози, съчетани с дишането. Натоварват абсолютно всяка част от човешкото тяло - крака, ръце, корем и т.н. Ако упражненията и дишането се изпълняват правилно, може да се повиши издръжливостта и да бъдат изпълнени множество повторения, без да се увеличи пулсът.

Подходящи са за изпълнение дори от деца в 3-годишна възраст, а за горната възрастова граница няма ограничение. Не се препоръчва за хора със сърдечни проблеми. За да се чувства тонизирано тялото е достатъчно упражненията да се изпълняват 12 или 24 пъти дневно, или около 10-15 минути на ден", обясни Милена. В заключени тя допълни, че за да започне да спортува един човек, той трябва да има мотивация, а за да придобие навик за спортуване и движение е необходима воля. Инициативата в Асеновград започна със загряване ставите и мускулите на участниците и веднага след това продължи с 108-те пъти на изпълнение "Поздрав към слънцето". Включили се в събитието споделиха, че подобни събития трябва да има по-често в града.

Специален гост в Асеновград по повод честването на днешния Международен ден на йога бе доктор Шарад Бхалекар от престижния Кайвалядхама йога институт в Индия. Пред Actualno.com той обясни, че за да мотивираме някой да прави нещо, то той трябва първо да го види с очите си. "Пример за това е днешното мероприятие. За да започнат да харесват йога, хората е добре първо да опитат с нещо елементарно.

"Сурена маскара" ("Поздрав към слънцето") се състои от простички упражнения. Така човек трябва да започне, за да не му е тежко и да се откаже още в началото", поясни доктор Шарад Бхалекар. Той посочи, че йога, като цяло, е упражнение, което кара мозъка да работи за вас. Препрограмира тялото, което впоследствие се адаптира и се освобождава от стрес по този начин и дава много удовлетворение. А най-ценният съвет, който той отправи към асеновградчани, бе "Бъдете йога, изпълнявайте йога и малко по малко вие ще достигнете до един духовен мир!"

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес