Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина прочутият фотограф Елиът Ъруит, заснел Никсън да се кара на Хрушчов

01 декември 2023, 06:28 часа • 1914 прочитания

Прочутият фотограф Елиът Ъруит, известен със своите откровени и често забавни черно-бели снимки, почина на 95-годишна възраст, предаде BBC. Той е починал "мирно у дома, заобиколен от семейството си", се казва в изявление на Magnum, колективът от фотографи, в който той участва от 1953 г.

В обширно възпоменание за живота му Magnum казва, че Ървит ще бъде запомнен с това, че "открива най-абсурдните и очарователни моменти от живота". "Ървит твърдо вярваше, че фотографията трябва да говори на сетивата и емоциите, а не на интелекта", пише във възпоменанието на Magnum.

Още: Вокалистът на легендарна пънк група почина на 65-годишна възраст

Кой е Елиът Ъруит

Снимка: Getty Images

Роден в Париж, той живее в Ню Йорк. През цялата си кариера Ъруит е заснемал важни моменти, включително скандалната разправия през 1959 г. между тогавашния вицепрезидент на САЩ Ричард Никсън и съветския премиер Никита Хрушчов.

През 2017 г., по повод стогодишнината от Октомврийската революция в Русия, Ъруит разказва пред BBC какво е било да наблюдаваш разпрата между двама световни лидери по време на Студената война. "Те се държаха величествено - играеха за публиката си", казва той за този момент.

Още: Отиде си прочутият нидерландски фотограф Ервин Олаф

Освен политическите спорове, Ъруит е известен и с това, че заснема Жаклин Кенеди на погребението на съпруга си, животни (особено кучета) и значими културни моменти.

През 1960 г., на 32-годишна възраст, той прави рекламни снимки за класическия уестърн "Неудачници" - филм, в който участват Мерилин Монро, Монтгомъри Клифт и Кларк Гейбъл. Кадрите, заснети на място в пустинята Невада, показват Монро, Клифт и Гейбъл, които се смеят и общуват помежду си, пише БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес