Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знак на слабост за ЕС ли е идеята за връщане към формата Г-8?

25 август 2019, 09:00 часа • 4616 прочитания

Поканата към Русия да се върне във формат Г-8 в сегашния контекст ще бъде знак за слабост на Г-7, заяви източник в Съвета на Европейския съюз.

„Идеята да се покани Русия на срещите на Г-7 без предварителни условия би била контрапродуктивна, това е знак за слабост“, смята източникът.

Източникът подчерта, че според европейската страна „причината за изключването на Русия от Г-8 през 2014 г. остава и до днес“

Уточнява се, че изявлението е направено в навечерието на срещата на високо равнище на държавните глави на Г-7 в Биариц (Франция) на 24-26 август.

По-рано друг европейски дипломат заяви, че изпълнението на Минските споразумения е предпоставка за премахване на санкциите срещу Русия и покана Москва за Г-8.

В същото време Европа не коментира факта, че Русия не е страна по Минските споразумения, а гарант за тяхното изпълнение, заедно с Германия и Франция.

Източникът добави, че темата за завръщането на Русия в организацията не е в официалния дневен ред на срещата на лидерите на Г-7, „въпреки това тя може да бъде повдигната от лидерите в раздела за отношенията с Русия“.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че подкрепя завръщането на Русия в Г-7.

В същото време президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че възраждането на формата на Г-8 с участието на Русия ще стане възможно едва след „завръщането“ на Крим и края на конфликта в Донбас.

Крим стана руски регион след референдума, повече от 96% от участниците подкрепят обединението с Русия. Президентът Владимир Путин подчерта, че въпросът за собствеността на Крим е закрит напълно.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес