Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника

16 септември 2018, 16:00 часа • 4461 прочитания

Европейският съюз рискува сериозни проблеми предвид факта, че на първата сесия на Европейския парламент за тази есен председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви следното – всички страни-членки на ЕС ще трябва до април догодина да решат дали искат да останат за постоянно на лятно или зимно часово време. Но за да се случи това, ще трябва и Европейският съвет, и Европейският парламент да се съгласят с предложението на ЕК.

За австрийското председателство на ЕС това ще е още един сериозен въпрос в дневния ред. Защото от Виена вече се чу мнение – бихме искали ЕС като цяло да реши да избере едната опция, а не да има големи различия - едни да са на лятно, а други на зимно часово време. Като цяло това е и идеята на Брюксел – чрез този въпрос ЕС да покаже единство – нещо, което е проблем в много сфери за Съюза.

"Не предлагаме целият ЕС да превключи на лятно или зимно време. Предлагаме само да вземем решение едновременно", обясни комисарят по транспорта Виолета Булц. Тя просто резюмира резултатите от мащабна анкета, проведена от Брюксел. В нея 4,6 млн. европейци отговориха на въпроса искат или не искат да се спре с местенето на часовника заради лятното и зимното слънцестоене. 84% заявиха, че искат край на промяната на времето.

Най-много участвали в анкетата на Брюксел имаше от Германия – 3 млн. души. От България са гласували само 0,18% от имащите право на участие.

Скоростта, с която ЕК действа по предложението си, може да направи така, че догодина по това време Ирландия и Северна Ирландия да са с различно часово време – или пък прибалтийските държави т.е. все държави в една часова зона в момента, коментира европейското издание на Politico. Засега, според Булц, Португалия, Испания, Гърция, Полша и Кипър залагат на лятното време, а Финландия, Дания и Холандия клонят към зимното. Финландия възнамерява да стартира обществено допитване още този месец. Германският канцлер Ангела Меркел също подкрепи идеята за промяна, но не коментира какво би предпочела според нея Германия – лятно или зимно време.

За транспортните компании, опериращи на единния пазар на ЕС със сигурност може да е логистичен кошмар, ако има прекалено много различия. Другият проблем е чисто бюрократичен – предвид намеренията на ЕК, Европейският съвет и Европейският парламент трябва да решат преди предстоящите евроизбори. А особено за парламента това едва ли ще е лесно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес