Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия отбелязват рекордна тъга по Сталин

16 април 2019, 13:00 часа • 4751 прочитания

Нивото на одобрение на руснаците на дейността на Йосиф Сталин достигна исторически високо ниво от времето, когато се правят изследвания по темата. Това сочат данни от анкета на "Левада-центр", съобщи РБК.

Според изследването общото ниво на одобрение и безразлично отношение към Сталин е достигнало 77%. Отбелязва се, че 52% от респондентите се отнасят към бившия ръководител на Съветския съюз с възхищение, уважение или симпатия. При това с 12% е нараснал делът на тези, които заявяват, че уважават политика. От 2015 година забележимо намалява броя на неутрално или отрицателно настроениети руски граждани към Сталин.

Също така 70% от руснаците смятат, че Сталин е изиграл "по-скоро положителна"  или "изцяло положителна" роля в живота на страната. За отрицателната роля на Сталин са се обявили 19% от анкетираните. От 2008 година насам броят на хората, смятащи за неоправдани "човешките жертви, които е понесъл съветския народ в сталинската епоха" е намалял от 60 на 45%.

През 2017 година бе съобщено, че 50% от руснаците оценяват положително дейността на Сталин като ръководител на СССР по време на Великата отечествена война, а четвърт от анкетираните смятат, че сталинските репресии са били политическа необходимост, затова са исторически оправдани.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес