Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволнението на директора на ФБР е най-сериозното вътрешнополитическо изпитание за Доналд Тръмп

12 май 2017, 17:10 часа • 1872 прочитания

Уволнението на директора на Федералното бюро за разследване на Съединените американски щати Джеймс Коми представлява най-сериозното вътрешнополитическо изпитание за президента Доналд Тръмп от встъпването му в длъжност на поста.

Обяснението за поисканата оставка на Коми, че се проваля в работата си на поста ръководител на ФБР.

Не само демократите обаче, но и част от републиканците оцениха внезапното прекъсване на работата на Коми като успешен опит за спиране на разследването за „руска намеса“ в президентските избори през 2016 г., ходът на което зависи от ФБР. Уволнявайки Джеймс Коми, Тръмп не само изостри и без това сложните отношения с ФБР, но и накара противниците му да настояват за разширено разследване. Коми е призован за изслушване пред сенатската комисия по разузнаване, насрочено за 16 май.

Уволнението на директора на ФБР предизвика нестихваща буря във Вашингтон, поставяйки Белия дом пред особено сложна задача: да докаже, че предизвикалото най-голям отзвук и най-нееднозначно решение на Тръмп (да уволни Коми) всъщност е било продиктувано от желание ФБР да бъде оглавено от нов ефективен ръководител и не е имало никакви политически мотиви, свързани с Руската федерация.

В първите си коментари пред медиите след оставката на Коми Тръмп коментира накратко решението си: „Всичко е много просто - той работеше лошо“. Държавният глава на САЩ добави, че уволнението на ръководителя на ФБР по никакъв начин не е окаказало влияние при срещата му с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Въпреки това да бъдат убедени в достоверността на тази версия опонентите на президента в (Южна Корея), представителите на разузнаването, експерти и американски медии не е лесно.

Коммерсант

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес