Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското зърно го ядат прасетата, вместо при най-бедните хора по света: немскоезични медии

16 февруари 2023, 20:28 часа • 6926 прочитания

Основната част от украинското зърно, изнесено през Турция, изобщо не попадна в бедните страни от Азия или Африка, както беше първоначално планирано, съобщава австрийското издание Exxpress, като се позовава на германското Focus. Получи го Испания, която предложи по-висока цена за пшеницата. В резултат на това зърното отиде за храна на прасетата.

ЕС се бори да осигури коридор, през който зърното от Украйна да се изпраща по море до най-бедните страни в света, които в противен случай биха били изложени на глад. Но зърното не стига до там, а по-голямата част от него се озовава в Испания, където с него се хранят прасета.

Без жито от европейската житница Украйна най-бедните страни в Азия и Африка са заплашени от повсеместен глад. Това беше основният аргумент на ЕС в преговорите с Русия, когато ставаше въпрос за износ на милиони тонове украинска пшеница през коридора в Турция. Путин се съгласи и когато първите кораби напуснаха бреговете на Украйна, това събитие беше отбелязано в целия свят. ООН: Зърнената сделка е в трудна ситуация

Но както съобщават Focus (това германско издание използва като източник инициативата на ООН за износ на зърно през Черно море) и Handelsblatt, най-бедните страни в света не са получили ценното зърно. Вместо това богатата Испания се превърна в негов основен купувач. И това въпреки факта, че испанците произвеждат достатъчно зърно за собствените си нужди. Испания обаче е един от най-големите производители на свинско месо в света и там са попаднали 2,9 млн. тона пшеница и царевица от Украйна.

В страните от Третия свят достигат малки количества. Около 15% от украинското експортно зърно е отишло досега там. И така, Етиопия е принудена да се задоволи със 167 хиляди тона пшеница, а Судан - с 65 хиляди, пише още Exxpress.

Откакто обаче немскоезичните издания са обърнали внимание на темата (в началото на февруари), Китай е изпреварила Испания като получател на украинското зърно - към 16.02.23. Сайтът на инициативата на ООН изглежда се обновява в реално време.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес