Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на Немцов – не бързайте с изводите във вреда на Путин

05 март 2015, 14:41 часа • 45099 прочитания

От многото въпроси, възникнали след убийството на Борис Немцов – 55-годишният опозиционер, който през 90-те години беше губернатор, а след това първи заместник в правителството на Борис Елцин, от особена важност са два: 1. Кой го направи и защо? 2. Как това ще повлияе на отношенията между Русия и Запада?

Западните страни вече призоваха за провеждането на щателно и обективно разследване, което да привлече от отговорност убийците. Много анализатори и представители на медиите, естествено американските, вече произнесоха присъдата: Путин е заповядал да убият Немцов, за да сплаши и усмири опозицията, пише в свой коментар Раджан Менън за американското издание National Interest. С това той иска да каже: "Не си правете шеги с мен, иначе ще ви убият".

Сега всички, които смятат, че Кремъл не е поръчал Немцов, просто не виждат това, което става в путинска Русия. Убийството на Анна Политковска, затварянето на Ходорковски, отравянето с полоний на Литвиненко – това са само някои от ярките примери, които показват, че с правителството на Путин най-добре да не се правят шеги.

Но точно в това е проблемът с изводите за гибелта на опозиционера – не бива да се смята, че зад убийството на Немцов стои само режимът.

Обвиняват Путин в много неща, но не и в глупост. Западните лидери и много руски експерти бяха уверени, че под натиска на санкциите Путин ще спре намесата в Украйна, но той разшири руската подкрепа на сепаратистите в Донбас и активизира военното участие в конфликта в Източна Украйна – дори на фона на ожесточената икономическа криза.

Независимо, че предричат неговото поражение, няма никакви основания да се смята, че той е заплашен от нещо. Общественото мнение показва, че популярността му, както и преди, е много висока.

Каквото и да е нивото на недоволство на руснаците във връзка с войната в Украйна и икономическия спад, опозиционните сили, както и преди, са дезорганизирани. Най-малко Путин е искал десетки хиляди руснаци да излязат по улиците на Москва, а точно това получи той след убийството на Немцов. Трудно е да се повярва, че проницателният Путин не е предвидил това.

Наистина Немцов искаше да организира протест срещу войната в Украйна, но никой не се надяваше, че той ще събере тълпи. Да, той планираше да публикува брошурата „Путин и войната“, която според него щеше да бъде доказателството, че войната в Украйна е отдавна планирана. Но средствата на кремълската пропаганда са безгранични, както и способността на Кремъл да плаши частните медии. ПР машината на Путин щеше да обяви разобличаващите факти като дезинформация, а ако се появяха документи, те щяха да бъдат обявени за фалшиви.

Според писателката Маша Гесин, ако Путин и обкръжението му не са поръчали убийството на Немцов, то създадената от тях атмосфера на агресивен шовизинъм и политическа параноя би могла да вдъхнови руските националисти. Освен това се изказват и предположенията, че убийците на Немцов са искали да засилят разногласията между Русия и Запада, за да повлияят на хода на хода на дискусията в САЩ за въоръжаването на Украйна.

Ако войната в Украйна развали отношенията между Русия и Запада, то убийството на Немцов ги разруши окончателно. Нищо не може да удовлетвори най-яростните критици на Путин освен разследване, което да докаже вината на Кремъл, а това е напълно изключено. Отговорността за случилото се, до голяма степен, е на руския президент. Сега към него се отнасят враждебно, както никога до момента, особено в САЩ. По-точно казано, онези които настояват за предоставянето на оръжие на Украйна, ще разберат, че сега аргументите им звучат по-убедително, независимо от това, че убийството на Немцов и предлаганите от тях мерки не са свързани помежду си, от гледна точка на смисъла. Убийството, макар и шокиращо, не може да даде отговори на въпросите, свързани с въоръжаването на Украйна.

Целта на предоставянето на американско оръжие на Украйна, както и по-рано, остава неясна. Може би това е нужно, за да се окаже военен натиск върху Путин, за да прекрати войната и да сключи изгодна за Киев сделка? Или за да осигури средства на Киев, необходими за победата над сепаратистите и свалянето на „републиките“? Ако е първото, тогава какво ще попречи на украинския президент Петро Порошенко, вдъхновен от подкрепата на САЩ, да действа в посока на второто (безусловна победа), ако всичко наистина зависи от американското оръжие?

Остава неизяснено и какво ще прави Вашингтон ако Путин предприеме ответни мерки и насочи към Украйна още повече военни и оръжие, а сепаратистите завладеят повече територии.

Може би Обама ще изпрати още оръжие? А ако това не реши проблема? Как привържениците на въоръжаването на Украйна си представят разликата между отбранително и нападателно оръжие?

Колкото и ужасно да е убийството на Борис Немцов, то по никакъв начин не решава тези въпроси. И докато те не бъдат решени, доводите в полза на предоставянето на оръжие на Украйна, остават неубедителни. Но това няма значение: ако днешното примирие не се спазва, в Украйна ще се достави американско оръжие. И към вземането на подобно решение ще подтикне именно убийството на Немцов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес