Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турска прогноза: Зеленски ще води война с украинските олигарси през 2023 година

11 януари 2023, 21:00 часа • 15801 прочитания

След като Русия започна инвазията в Донбас на 24 февруари миналата година, Украйна навлезе в период на политическа несигурност. Всъщност Украйна съществува политически днес благодарение на опита на административно управление, наследен от Съветския съюз. Това пише Ерхан Алтипармак за турското издание dikGAZETE. Алтипармак е кореспондент на турската медия, с ресор "Русия и Кавказ".

Ето какво мисли той за ситуацията в Украйна:

Разбира се, в 32-годишната история на Украйна е имало различни кризи. Вътрешнополитически конфликти възникнаха поради прозападни фигури, които, предприемайки стъпки под прикритието на украинския национализъм, провокираха обществото и мобилизираха украинската армия и националистки групи в своя полза, заключва Алтипармак.

Как обаче авторът развива тезата си? Според него, Зеленски е бил подготвен от САЩ, неспособен сам да взема решения и това, че е спечелил президентските избори, е шега. Няма нито дума за предизборната програма на настоящия украински президент: Ти мразиш Зеленски - защо? Знаеш ли кой е той, какво е направил?

"Неспособен да взема самостоятелни решения и опитвайки се единствено да поддържа симпатиите, спечелени в света чрез агитация, както и да гледа в устата на администрациите на западните държави, включително по въпроса за преговорите с Москва, Зеленски не успя да натрупа никакъв опит в критичната 2022 година", настоява турският автор. Той цитира и интервю на Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на Зеленски, който прави сравнение между Зеленски и "Властелинът на пръстените" и завръщането на Арагорн като крал на Гондор. За Алтипармак това е съзнателно и пример как Зеленски иска да стане монарх: "Тези, които характеризират демокрацията на Съветския съюз и Русия като "диктатура", подражават на "монархията" - най-изостаналия режим в света".

Турският автор набляга специално и на въпроса с украинските олигарси. Именно това е основна точка в предизборната програма на Зеленски - закон, който да ги ограничи. Този закон вече е приет - след старта на войната в Украйна, ПОДРОБНОСТИ: Зеленски: С войната се отървахме от корумпираните и руското влияние (ВИДЕО)

"В момента се разгръща война между олигарсите, които печелят милиарди долари в украински мини, електроцентрали, фабрики, полета и администрацията на Зеленски. В нея началният ход дойде от Зеленски. Първият удар по украинските олигарси беше нанесен от приетия от украинския парламент "Закон за деолигархизацията".

Въпреки че олигарсите понякога се опитваха да изградят близки отношения с украинската администрация, без да искат да развалят отношенията с нея, инвазията на Русия в Донбас също им се отрази. През 2022 г. украинските олигарси претърпяха загуби за милиарди долари. Мнозина вече са напуснали страната. А тези, които все още остават в Украйна, тихо чакат на безопасно място Русия да прекрати военния конфликт. Смятам обаче, че именно олигарсите, които напуснаха страната, работят в посока лобиране срещу Зеленски.

Може би тази година, в зависимост от хода на военните действия в Украйна, ще избухне голяма политическа криза. Мисля, че Зеленски ще поеме по пътя за отнемането на собствеността на олигарсите.

Зеленски, който дължи на западните страни милиарди долари и мисли как ще плати за получените оръжия (бел. ред. - голяма част от тази помощ е безвъзмездна, но другата е под формата на заеми, макар и масово без лихви: Как Украйна ще връща отпуснати милиарди? Ето кой колко ѝ е дал), явно ще намери изход в големите мини и съоръжения, собственост на олигарсите. В крайна сметка след края на конфликта всички ще видят, че Западът обича не Украйна, а капитализма. Украйна няма какво повече да даде на Запада. Единственият изход е в собствеността на олигарсите.

Вероятно Олексий Арестович даде сигнал за възможна война с олигарсите. Разбира се, този сигнал беше адресиран до украинските бизнесмени. Той казва, че "отсега нататък те не трябва да издават нито звук на никакви стъпки, включително експроприация", с напомняне за симпатиите на украинския народ към Зеленски и силата му в парламента.

И може би украинските олигарси са чули този сигнал. Сигурен съм обаче, че и те ще имат предвид тези думи на Арестович и ще ги използват при евентуална политическа криза.

В тази връзка очаквам големи вътрешнополитически сътресения в Украйна през 2023 г. Мисля, че украинският народ, уморен от военния конфликт, няма да подкрепи нито бизнесмени, нито Зеленски в такава война. В същото време украинските олигарси, които имат местни и регионални ресурси за влияние, могат да използват много лостове, включително опит за убийство на президента. Ето защо Арестович направи такова изявление - всъщност в защита на Зеленски.

Ако прогнозите ми се сбъднат, тогава през 2023 г. може да станем свидетели на война между Зеленски и украинските олигарси, а не на конфронтация между Москва и Киев", завършва Алтипармак.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес