Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Times: Руската ракета "Кинжал" отвори нова ера във военното дело

31 май 2023, 21:00 часа • 107208 прочитания

Трябваше тази ракета да не може да бъде спряна. Хиперзвуковият "Кинжал" щеше се забие право в гърдите на Украйна и на цялата НАТО - светкавично, като острие на убиец. Нямаше да можете дори да мигнете и щяхте да сте на другия свят.

Но Украйна обяви, че е унищожила половин дузина ракети Kh-47M2 "Кинжал", като е използвала осигурени от САЩ батареи за противовъздушна отбрана Patriot. Неочаквано стана ясно, че тази ракета също може да бъде парирана - отразена и унищожена.

Русия, разбира се, оспорва тези твърдения. Но по-рано този месец, на 6 май, Украйна вече съобщи за свален "Кинжал". Какво се случва - ако успеете да унищожите цял колчан от тези стрели, не избледня ли мистериозният ореол на неудържима ракета, която завинаги ще промени военните дела? Може би.

Прехващането на "Kинжал" е пъзел, с който военните се борят откакто междуконтиненталните балистични ракети и ракетите със среден обсег бяха оборудвани с ядрени бойни глави. Те се издигат в горните слоеве на атмосферата и дори отвъд нея, след което буквално падат върху целта. В същото време те достигат хиперзвукова скорост над 5 Маха или 6100 километра в час. Оказа се, че Варшавският договор можел да затрие Лондон за 4 минути. "Времето за реакция значително е намалено", обяснява Джъстин Бронк, специалист по въздушни боеве в Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания.

Разликата между "Кинжал" и другите модерни хиперзвукови ракети от следващо поколение е, че те са не само невероятно бързи, но за разлика от обикновените балистични ракети са и маневрени. "Ето защо е особено трудно да се защитиш срещу тях", признава Бронк.

Но скоростта е само един от членовете в това уравнение. Тъй като ракетата може да лети под всякакъв ъгъл, това прави живота невероятно труден дори за най-модерните системи за защита, които "гледат" в посока на очакваната атака. Системите Patriot наскоро бяха модернизирани и получиха възможност за "оглед" на 360 градуса - може би това е успехът на Украйна. Комбинацията от скорост и маневреност на хиперзвукова ракета обаче затруднява дори предвиждането на целта, да не говорим за прехващането.

Украински анализ: Руската ракета "Кинжал" нито е хиперзвукова, нито е непобедима

Според Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика към Фонда "Карнеги" за международен мир, има три разновидности на хиперзвукови ракети. Първият, управляемите балистични ракети, е най-простият. Те всъщност са традиционни ракети, но с опашни плоскости, което позволява да бъде контролирана до известна степен траекторията на падането. Вторият са така наречените глидери с ускорител. Те се издигат високо в небето и падат надолу малко след изстрелването като използват придобитата хиперзвукова скорост за планиране до целта и често на големи разстояния, на относително ниска надморска височина. И накрая, това са крилати ракети с революционен хиперзвуков правопоточен двигател, който ускорява бойната глава много по-бързо от конвенционалните ракети с твърдо гориво. Предимството на тези изключително бързи хиперзвукови ракети е, че те могат да останат на относително малка височина през целия полет, което намалява обхвата на откриване, а заедно с това и времето за реакция.

"Невъзможно е да ги откриете с радар на голямо разстояние поради кривината на Земята", обяснява Бронк. Ще минат само 7-8 секунди и през това време цялата ви система трябва да реагира.

Но срещу Украйна Русия действа по друг начин. "Кинжал" се издига на големи височини с помощта на мощния изтребител-прехващач МиГ-31 с таван над 20 километра и скорост над звука 2,8 пъти. Според Дейв Маджумдар, анализатор на Pentagon 2021, МиГ-31 може "бързо да изведе новото оръжие на позиция и да му предаде значителна енергия още преди пускането". В резултат на това, обяснява Бронк, ракетата получава огромен тласък.

За да усложни задачата на украинската противовъздушна отбрана, Русия съчетава залпове от хиперзвукови "Кинжали" с конвенционални ракети и дори изстрелване на дронове иранско производство. Тази комбинация е специално проектирана да преодолее защитата на Patriot. На жаргон за ПВО това се нарича "претоварване на системата".

"Кинжал"-ите представляват предизвикателство сами по себе си, тъй като са оборудвани с 6 "заряда-капани", които се изстрелват встрани от бойната глава, за да объркат така наречените системи за интегрирана въздушна и противоракетна отбрана (IAMD), ядрото на щита на НАТО. Ядрото се състои от няколко нива - от скъпи и сложни системи като "Пейтриоти" до евтини и прости като ПЗРК.

"Никоя система не може да осигури 100% защита. Америка винаги е предпочитала плътна слоеста отбрана на една или две цели. Уви, твърде скъпо е да защитим всичко по този начин", казва Бронк.

Русия е похарчила огромни суми за подобряване на собствената си ПВО и е добре запозната с проблема. Затова, смятат анализаторите, тя е била ентусиазирана от пробивните способности на "Кинжал". Уловката, обяснява Бронк, е, че Patriot получи пакет за надграждане PAC-3 с подобрена производителност срещу усъвършенствани балистични ракети-примамка.

Но дори и с всички актуализации на Patriot, картата "Кинжал" все още не е победена. Засега това е първото бойно използване на това оръжие. Но също така е вярно, че още преди 5 години, когато се появиха записи за тестови изстрелвания на "Кинжал", тогавашният министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери, че това "нищо не е променило". Може би е така. Но хиперзвукът тепърва се налага. И "Кинжал" не е единствената хиперзвукова ракета на въоръжение в Русия, според собствените ѝ твърдения. Тя твърди, че вече има дежурни "Циркон" с усъвършенстван правопоточен двигател, който други страни тепърва усвояват. Китай разполага с планираща ракета DF-17, която е 10 пъти по-бърза от скоростта на звука.

Именно от този тип хиперзвук (а не от Кинжалите) настръхват военните стратези. Те са най-мощното противокорабно оръжие и заплаха за самолетоносачите, благодарение на които Америка демонстрира безпрецедентна мощ пред света през последните десетилетия.

"Такава хиперзвукова технология със сигурност е голямо предизвикателство за американския флот. Може да има две последствия. Първо, потенциалните цели ще трябва да бъдат преместени възможно най-далеч от бойното поле, за да се увеличи максимално времето за реакция. Въпреки това, с развитието на хиперзвуковите технологии още през това десетилетие, унищожаването на самата ракета може да стане принципно невъзможно. Вместо това отбранителните системи ще се пренасочат към системите за комуникация и управление, които насочват бойната глава към целта - така наречените "мрежи на смъртта", обяснява Бронк.

Някои от тези системи обаче вероятно ще бъдат преместени от Земята в орбита. И във вековното съперничество между отбраната и атаката рано или късно ще бъде намерена защита от най-модерните хиперзвукови ракети.

Единственият проблем е, че това със сигурност ще разшири бойното поле до Космоса.

ОЩЕ: Русия обвини арестуваните учени, работили над хиперзвукови ракети, че предавали информация на Китай

Автор: Хари дьо Кетвил, The Times

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес