Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Стратфор" очаква закони срещу европейци, воювали в подкрепа на ИД

24 март 2016, 13:00 часа • 3736 прочитания

Терористичните атаки в Брюксел станаха факт още докато Европейският съюз се възстановяваше от атаките срещу друга европейска столица – Париж и докато опитва да реши ескалиращата бежанска криза. По-важно, тези атаки се случиха в момент, когато националистическите настроения на Стария континент стават все по-явни и оспорват ключови принципи, които стоят в основата на Европейския съюз – свободно движение на хора, стоки и услуги, както и Шенгенското споразумение. Такава оценка поставя в свой доклад за това какво предстои на Европа анализаторите от американската агенция „Страфор”, описвана често като американското частно ЦРУ.

Първото последствие от атаките в Брюксел ще са нови дебати за граничния контрол в ЕС, по-специално по отношение на Шенген, прогнозират американските експерти. От атентатите в Париж насам, а и още от началото на 2015 година редица европейски държави в Шенгенското пространство имат собствен граничен контрол. ЕК искаше този контрол да бъде вдигнат до края на годината, но след случилото се в Белгия това едва ли ще стане. Много по-вероятно е няколко западноевропейски държави да приемат нови закони в областта на отбраната и сигурността, особено по отношение на техни граждани, които се връщат обратно, след като са воювали в Близкия изток на страната на терористични групировки. „Стратфор” очаква и засилване на дейността на различните национални разузнавателни служби в европейските държави по отношение на съседните страни в Европа.

Американската агенция проракува и, че ЕС ще продължи с дискусиите как да се бори с тероризма в горещи точки като Сирия и Либия. Европейците ще станат по-благосклонни да участват в коалиция за борба с „Ислямска държава”, може би ще се увеличи износът на оръжия и на европейски специалисти, които да тренират иракски военни части, както и кюрдите, борещи се с ИД.

Друг важен аспект от външната политика на Стария континент ще е Турция, твърди „Стратфор”. Очакванията са, че по-сериозната заплаха от терористични действия на Стария континент ще доведе до по-тясно сътрудничество между ЕС и Турция, за да бъде ограничен мигрантският поток. Фокусът ще е върху външните граници на ЕС, като е напълно възможно в случая антимюсюлманските настроения да доведат до искания да няма безвизов режим за турски граждани в Шенгенското пространство, пише в анализа на „Стратфор”.

Във връзка с националистическите настроения, американските анализатори изтъкват засилващото се влияние на партията на Льо Пен във Франция, на ПЕГИДА в Германия. През 2017 година предстоят парламентарни избори както във Франция, така и в Германия, напомня „Старфор”. Това със сигурност ще накара основните партии в двете най-големи европейски държави да възприемат някои националистически елементи в платформите си. Същото „Страфор” очаква и по отношение на Холандия и Швеция, а във Великобритания ще има засилване на настроенията за излизане от ЕС и изолация от Европа, прогнозират американците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес