Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симов отбеляза интересен детайл от американските избори

09 ноември 2020, 18:21 часа • 2538 прочитания

"Eдин интересен детайл около американските избори. Независимо, че имат повод да празнуват заради победата на Джо Байдън, успехът на демократите на изборите като цяло е доста вял.

Те губят едно място в Камарата на представителите и едно място в Сената, а се очакваше напълно да преобърнат картината там. И гледам, че едни лелки от Демократическата партия са налазили ефира, за да обясняват как причината за това е прогресивното крило на тяхната формация", пише в свой анализ журналистът и депутат от БСП Александър Симов в социалната мрежа Фейсбук.

"Партията трябвало да бяга от всякакви разговори за обществено здравеопазване, контрол върху оръжията и никога, ама никога, никога не трябвало да споменава думата "социализъм", защото това гонело избиратели.

Хареса ми как коментира този факт любимият ми американски комик (а в американски контекст това означава и автентичен политически коментатор) Джими Дор:

"Не стига, че избраха възможно най-десния кандидат на демократите, не стига, че избраха за вице човек, който щеше да избяга от ужас като го попитаха дали има социалистически идеи, не стига, че на конгреса си поканиха основно републиканци да говорят, но когато всичко това гръмна в лицата им, сега изведнъж социалистите са им виновни".

Всъщност подозирам, че вътрешният сблъсък в Демократическата партия тепърва предстои. Ако кандидат на демократите беше Сандърс, убеден съм, нямаше да има нужда гласовете да се броят цяла седмица.

Защото междувременно в много щати, където се провеждаха референдуми избиратели, които уж многооо се плашели от думата социализъм, подкрепиха редица супер леви каузи - вдигане на минималното заплащане на час, легализация на медицинската марихуана, увеличение на времето за отпуска, а "републиканската" Аризона одобри вдигане на данъците на богатите, за да се финансира образователната система. Найс, а?"

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес