Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще нападне ли Русия Полша и какво би последвало от това?

04 септември 2023, 11:00 часа • 16299 прочитания

Дори вероятната гибел на Евгений Пригожин не понижи риска за безопасността на Полша от страна на Русия. Това смята министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Много години полските власти подхождаха сериозно към укрепването на източната граница и след началото на войната в Украйна изглежда е имало смисъл. Метежът на Пригожин и преместването на неговите наемници в Беларус доведе до това, че числеността на полските военнослужещи на границата се увеличи почти два пъти. Техният брой може да нарасне до 10 хиляди. Доцентът по политология на Полската академия на науките и професор в Центъра по международна сигурност към Школата по управление Hertie Моника Сус коментира пред специалния кореспондент на "Медуза.ио" (издание, обявено за чуждестранен агент в Русия) как руско-украинската война повлия върху представата на Пошла за собствената й сигурност и с какво тази ситуация е изгодна за управляващите в Полша.

През последните месеци напрежението при източната граница на Полша рязко нарасна. Как, като цяло, руското нахлуване в Украйна повлия върху политиката на Полша по въпросите на сигурността?

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна не беше неочаквано за Полша. След края на Студената война Полша разглеждаше Русия като една от главните заплахи за своята сигурност. От 2008 година, когато Русия воюва в Грузия, а след това през 2014 г. анексира Крим и продължи имперската си политика, нахлуването в Украйна изглеждаше реално, макар никой да не си представяше, че ще бъде пълномащабно. 

Още: Полша ще удължи забраната за внос на украинско зърно

Поляците предупреждаваха другите западни страни, че Русия води все по-агресивна политика. От момента на встъпването на Полша в НАТО (през 1999 г.) неин приоритет беше да убеди Алианса в необходимостта от засилването на източния фланг. По този въпрос Полша тясно сътрудничеше и продължава да сътрудничи със САЩ. Това не означава, че Варшава е срещу отбранителната интеграция вътре в ЕС. Тя приветства взаимодействието на Германия и Великобритания с Литва в тази сфера. 

Посоката на политиката по сигурността не се промени след началото на войната в Украйна, но значително нараснаха разходите за отбрана. Като страна член на НАТО Полша отделяше 2% от своя БВП, през 2022 - 2,5%, а през 2024 г. планира да станат 4%. Смятам, че Полша ще стане една от най-силните армии в Европейския съюз, която купува военна техника от САЩ и се стреми да привлече нови военнослужещи в редиците си (в Полша няма задължителна военна служба и това не се планира да се промени.)

Министерството на отбраната на Полша е разработило най-лошите сценарии - и пълномащабно нахлуване от страна на Русия е едно от тях.

Нападение над Полша би било безумие, но така беше и с Украйна. От друга страна Полша е член на НАТО. Русия не може да се справи с една държава, а тук има цял военен блок.

Още: Заплахи, обиди и ругатни: Как Владимир Путин уби руската дипломация?

Да, има голяма разлика между нападението на Русия над Украйна и над страна членка на НАТО. Но в Полша не смятат, че това е невъзможно. Повечето поляци вярват, че НАТО е гаранция за сигурност и че могат да разчитат на САЩ. Но има и хора, които се съмняват, че в случай на нападение съюзниците ще се притекат на помощ. Част от обществото подкрепя промените, които направи Германия, увеличавайки разходите за отбрана и фактически превръщайки се в активен играч в сферата по сигурността. Но сега, преди изборите, полското правителство се опитва да разиграе много некрасива антигерманска карта - прокарва мнението, че в случай на нападение над Полша Германия няма да помогне. Това се прави, за да се всели страх в хората и да се осигури победа на изборите.

Най-вероятният сценарий, който въоръжените сили на Полша разглеждат, е тактическа ядрена атака от страна на Русия. Русия е прекалено заета в борбата срещу Украйна, за да отвори втори фронт. Но тя остава ядрена държава, затова е възможен тактически удар, например, някъде в Балтийско море. Това не може да се изключи. Друг вариант, който се обсъжда в Полша, е, че Китай ще подкрепи Русия във войната и ще нападне и други страни. 

Как си представяте развитието на събитията в случай на използване на ядрено оръжие от страна на Русия?

Мисля, че ще последва отговор от НАТО и ще се окажем на ръба на ядрена война. Но смятам, че Русия няма да се реши на тази крачка. Някои експерти предполагат, че ако войната в Украйна продължи още няколко години, Русия ще отслабне и ще бъде принудена да използва ядрения си арсенал като последна мярка. Но това не ми се струва вероятно, защото прилагането на ядрено оръжие ще предизвика ядрен отговор, а това не е желано от никого.

Още: Полша отрече да е нарушавала въздушното пространство на Беларус

В каква степен е реална заплахата от нападение от страна на Русия за обикновените хора в Полша?

Исторически Русия е заплаха за Полша, атмосферата на страх и днес присъства в обществото. Нарастват опасенията от ядрена атака. Но съществува и обратна страна на медала - полските власти превърнаха този страх в свое оръжие. Не мога да нарека това държавна пропаганда, но смятам, че заплахата, която Русия представлява съзнателно се преувеличава от страна на правителството. 

Как хората, които смятат, че руското нападение е реалистичен сценарий, си обясняват за какво би било нужно то на Кремъл?

Те казват, че Русия е непредсказуема и ако Владимир Путин няма какво да губи, то той ще атакува Полша. Оръжието, с което това би било направено, не се обсъжда. Лично аз смятам, че Русия няма да се осмели да нападне Полша, но за да се намали този риск до минимум, Запада трябва да се убеди, че Русия ще загуби войната в Украйна. 

Още: Полша продължава да настоява за репарации от Германия

Защо руските власти отделят толкова много внимание на Полша? Неотдавна Владимир Путин заяви, че част от полските територии са "подарък" от Сталин.

Да, ние сме чували това. Мисля, че причината е много проста. Ролята на Полша като военен играч нараства и за Русия е важно да започне борба с нея. Мисля, че подкрепата на Полша към Украйна също има своята роля. Разбира се и други страни предоставят военна помощ, но е трудно да си представим заплахи от страна на Русия към САЩ или Великобритания, заради тяхното географско разположение. 

... Но подкрепата към Украйна може да бъде проблематична за Полша в бъдеще. Полша поддържа присъединяването на Украйна към Европейския съюз, но както показа конфликтът за зърнената сделка, ако Украйна влезе в ЕС, то полският аграрен сектор ще се сблъска с големи проблеми заради конкуренцията. Засега войната продължава и нито една полска партия няма да придвижи идеята за прекратяване на помощта за Украйна.

Ще доведе ли войната в Украйна до преосмислянето на структурата на световната безопасност?

Още: Комисия ще разследва руското влияние в Полша

Еднозначно. Засега не виждам необходимост от ново обединение. Изглежда, че имайки ЕС и НАТО - това е напълно достатъчно за преодоляването на създалата се ситуация. Но Съветът по сигурност към ООН безусловно има нужда от промяна - в тази война той не може да направи нищо, защото два от постоянните му членове не виждат проблем в случващото се.

Мисля, че след няколко години ни очаква нов ред в сферата на сигурността в Европа. Ако не се случат кардинални промени, то той няма да включва Русия, по-скоро ще бъде насочен срещу нея, но за това е рано да се говори.

Като цяло сравнението с Втората световна война е уместно, според мен. Най-малкото, защото пълномащабно нахлуване през XXI век е това, което никой не очакваше. И реакцията ще бъде промяна на структурата (на сигурността) и мисленето.

"Ядрена дилема": Война между Полша и Русия? Говори експерт по геополитика (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес