Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест примера защо борбата с корупцията в Румъния все още е далеч от краен успех

04 юни 2016, 19:00 часа • 2435 прочитания

В неделя, 5 юни, румънците имат шанс да излеят гнева си от ендемичната корупция по време на местните избори, които ще бъдат първият вот, откакто в края на миналата година протестите срещу корупцията свалиха правителството на премиера Виктор Понта.

Нито оттеглянето на Понта, подтикнато от смъртоносен пожар в нощен клуб в Букурещ, за който бяха обвинени държавни служители, че са си затваряли очите за правилата за безопасност, нито енергичните мерки от Националната антикорупционна агенция (НАА), довели до повдигането на обвинения срещу 1250 държавни служители - включително министър-председател, доведоха до прекратяване на проблема. Част от предизвикателството е, че румънското законодателство не забранява на хората, които са замесени в корупционни случаи, да се надпреварват за официални постове, като например 3000 кметски места и 8000 места в градските и общински съвети, които са на прицел за спечелване през този уикенд.

С население от 20 млн. души, почти по равно разпределени между градовете и провинцията, кметовете и съветниците са големи играчи, които имат да управляват 30 млрд. евро от фондовете на ЕС, които Румъния ще получи в периода между 2014 и 2020 г. Рискът от корупция е висок: новият кмет на Букурещ, например, ще управлява годишен бюджет от 900 млн. евро.

Ето шестима кандидати, участващи в надпреварата, които илюстрират проблемите в румънската политика.

Кметът на народа – Мариан Вангелие

Той беше избран за първи път за кмет на пети район на Букурещ през 2000 г. и беше на поста до март 2015 г., когато беше арестуван по подозрение във взимане на подкупи и пране на пари. Отстранен от поста и поставен под домашен арест той обяви през април, въпреки че разследването продължава, че ще се опита да си върне поста.

В началото на май НАА го обвини в злоупотреба с власт по нов случай, според който през 2008 г. той е създал фалшив спешен случай, за да уреди договор за почистване на улиците на външна компания. Също така се проверява дали не са били фалшифицирани подписите, събрани в подкрепа на неговата кандидатура за нов мандат, става ясно от информации в румънските медии. Изстрадалият кмет заяви пред репортери, че няма да се уплаши от НАА и ще води кампанията от затвора, ако трябва. „Отново се кандидатирам, защото искам да покажа, че не се страхувам от никого, само от Бог“, казал той пред група свои привърженици на 26 май, става ясно от видео от митинга, което той публикува на страницата си във Facebook. Вангелие не е непознат в съдилищата. „Преди осем години имах осем дела и ги спечелих всичките“, се хвали той на митинга.

Дългогодишен член на Социалдемократическата партия (PSD), той я напусна през 2014 г. малко след като Понта загуби президентските избори. Той сега е на кормилото на сравнително непознатата Партия на социалната справедливост, чиято абревиатура – PDS – лесно може да бъде сбъркана с PSD на партията на Понта.

Определян като кмета с ниско образование и много мандати, Вангелие остава популярен, особено сред бедните. „Зная какво чувства едно дете, което отваря хладилника и единственото, което намира, е бутилка мляко, съчетано с вода от чешмата“, каза той в реч от кампанията в своя район, в който живеят около 270 000 от двата милиона жители на Букурещ.

Евродепутат "Пари срещу допълнения" – Адриан Северин

Присъда от Върховния касационен съд през февруари за приемане на пари за внасяне на допълнения към проектозакон на ЕС, докато е бил евродепутат през 2011 г. не спря Адриан Северин да се включи в битката за кмет на Букурещ.

След краха на комунизма Северин стана добре известен в Румъния и в чужбина след като работи като външен министър през 90-те години на миналия век. Той твърди, че е невинен, но се оттегли от PSD през март 2011 г. и беше изключен от групата на социалистите и демократите на Европарламента.

В блог през март, точно пет години след избухването на скандала, Северин написа своята версия на събитията, като заяви, че е имало опити да го компрометират. Той твърди, че агенти под прикритие, представяйки се за репортери на в. Sunday Times на Рупърт Мърдок, били изпратени в офиса му.

Северин написа, че видеото, публикувано от британския вестник, на което се вижда как той преговаря за сделка „пари срещу допълнения“, е редактирано и неговите отговори са извадени от контекста. Той планира да обжалва присъдата пред Върховния съд. Междувременно се бори за поста на кмета на Букурещ от партията на Вангелие PDS. “Ние заедно създадохме партия, защото искаме да се борим със системата, която иска да постави настрана бедните хора и да ги направи дори още по-бедни, и да направи богатите още по-богати”, каза Северин на митинг, стоейки до Вангелие, става ясно от видео в профила на Вангелие във Facebook.

Журналистът в немилост – Роберт Турческу

От години Роберт Турческу беше един от най-известните и уважавани журналисти в Румъния, водещ на програми в телевизия и радио. През есента на 2014 г., в апогея на президентската предизборна кампания, той призна в своя блог, че е служил като платен агент под прикритие на румънската разузнавателна служба в продължение на години. Той също така публикува платежни документи в подкрепа на своето откровение.

Няколко политици от PSD призоваха прокуратурата да започне разследване, но случаят беше отхвърлен, тъй като нито работата на Турческу за разузнавателната служба, нито неговото огласяване, че е бил агент, не представляват пробив в националната сигурност.

За няколко месеца журналистът се оттегли от обществения живот, след това се завърна с ново телевизионно шоу. През април той се появи като кандидат за кметския пост на Букурещ в листата на Партията народно движение, водена от бившия президент Траян Бъсеску. Последният беше кмет, преди да стане президент през 2004 г. След като обяви кандидатурата си, Турческу каза пред медиите, че никога не е бил шпионин, въпреки че сам обяви това през 2014 г. „От моя гледна точка темата е затворена. В тази кампания трябва да говорим за Букурещ“, каза той по време на телевизионно интервю.

Задлъжнелият бизнесмен – Роберт Негоица

Сегашният кмет на трети район на Букурещ – с най-многобройно население в столицата – има място в новините повече заради любовния си живот, отколкото заради политиката си. Неговият развод с манекенка, два пъти по-млада от него, и новата му връзка с 23-годишна манекенка привлякоха вниманието дори на британския в. Daily Mail.

Негоица оглавява списъка на румънците, които дължат пари на държавния бюджет. Неговия дълг: 51 млн. евро, съгласно списък, публикуван в средата на май от Националната агенция за данъчна администрация. Той бе обвинен за укриване на данъци през април от антикорупционните прокурори, които го обвиняват, че не плаща данък добавена стойност за около 1250 апартаменти и къщи, които неговите фирми са построили и продали между 2005 и 2009 г. „Разследването е свързано с факти от времето, когато бях частен предприемач“, заяви той пред румънска медия. „Това няма нищо общо с дейността ми на обществени постове“.

В средата на май в телевизионно предаване Негоица каза, че задлъжнялостта му е неоправдана и е била погрешно изчислена от данъчната агенция. „Това нещо ще бъде решено в съда“, заяви той пред телевизия Реалитатя, обещавайки да се оттегли от обществения живот, ако съдиите решат, че той дължи спомената сума.

Негоица е член на PSD и през 2012 г. беше избран за кмет на трети район в Букурещ.

Планинецът – Георге Скрипкару

В продължение на 11 г. Георге Скрипкару беше кмет на централно разположения гр. Брашов, където се намира Замъкът на Дракула, преди да бъде арестуван през 2015 г. за злоупотреба със служебното положение, при която се твърди, че е взимал рушвети при реализиране на енергийни проекти и е получавал подкупи. Прокурорите за борба с корупцията също така го обвиниха за сключване на договор с компания за услуги, която не е имала опит в тази дейност, и е плащал за работа, която не е свършена.

Той беше освободен от ареста, но остава под съдебен надзор, тъй като разследването още не е приключило. Скрипкару е бил член на Националната либерална партия (PNL), но партията оттегли подкрепата си за него след обвинителния акт. Той е независим кандидат за кметския пост на Брашов, който е основна туристическа дестинация за скиори и туристи.

Скрипкару не отговори на искането за коментар относно обвиненията от прокуратурата за борба с корупцията.

Силната жена от Юга – Лиа Олгута Василеску

Един от вицепрезидентите на PSD, Лиа Олгута Василеску, е кмет на Крайова, шестият по големина град в Румъния, намиращ се на югозапад.

Тя се стреми към нов мандат от четири години, въпреки че е обвиняема по четири дела за подкуп, три обвинения за използване на нейната власт или влияние, за да получи пари или други облаги, както и за пране на пари. За кратко беше арестувана в края на март, но беше освободена, а разследването продължава.

Лиа Олгута Василеску заяви, че е невинна, не вижда причини да се оттегли от поста си и вниманието й е фокусирано върху надпреварата да остане кмет на Крайова. „Румъния се нуждае от смели хора“, каза тя през април пред една от телевизиите.

Точно Василеску блокира инициативата за местен референдум в Крайова срещу изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Автор: Кармен Паун, „Политико“. Превод: БГНЕС

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес