Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се готви да загърби пазарната икономика, за да се конкурира технологично с Китай - но доколко?

09 март 2021, 17:30 часа • 3175 прочитания

Неотдавна независимият двупартиен комитет (комисия) по изкуствен интелект в САЩ публикува доклад, в който прави извод, че Америка не е готова да се конкурира с Китай (КНР) в тази област. Според колумниста по външната политика на Washington Post Дейвид Игнатиус (цитиран от russian.rt) докладът свидетелства за предстоящата голяма промяна в икономическата стратегия на страната: без излишни дискусии с обществеността, САЩ подготвят индустрията да се конкурира с китайските технологии.

Републиканският сенатор Марко Рубио очерта новата визия още в речта си през декември 2019 г. Той каза, че в отношенията с КНР е време да се признае "опасността от безусловната вяра в свободния пазар" и вместо това да се възприеме "проамериканската индустриална политика на XXI век". Сега, според автора на статията, мислят по проблема както в администрацията на новия президент Джо Байдън, така и високопоставени членове на Конгреса, както и ръководителите на някои водещи ИТ компании отвъд Атлантика.

Игнатиус казва, че зад кулисите новият подход се подкрепя от конгресмени както от Демократическата, така и от Републиканската партия. От препоръките на комитета, 19 елемента бяха тихо включени в бюджета за отбрана, приет през януари, включително потенциални милиарди долари за разходи за нов завод за полупроводници в САЩ.

Промените, които изкуственият интелект може да внесе във всички области на цифровата технология, преследват много хора. Ето защо членовете на комисията и други, работещи по въпроса, толкова се застъпват за огромни изменения в подхода на Вашингтон. "Те буквално смятат, че бъдещето е предопределено от военна, икономическа и дори политическа гледна точка", обяснява журналистът.

Според Игнатиус, поддръжниците на нов, по-активен подход на САЩ, се страхуват, че Америка няма да има на какво да отговори без значителни усилия спрямо Китай, който успешно съчетава военния и цивилния сектор в своите разработки. На изслушване в конгреса през февруари, бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, който беше председател на комисията по изкуствен интелект, заяви, че "заплахата за китайското лидерство в ключови технологични области е национална криза". Според него, това е проблем не само за частните предприятия - той изисква "хибриден подход, който по-тясно съчетава опитите на правителството и частния сектор да спечелят".

"Авторът обръща внимание, че комисията по изкуствен интелект включва много представители на най-големите ИТ компании: изпълнителния директор на Oracle Сафра Кац, ръководителя на научното ръководство в Microsoft Ерик Хоровиц, бъдещия ръководител на Amazon Анди Джеси и ръководителя на проекта за облачен изкуствен интелект на Google Андрю Мур. Ето защо препоръките на комитета са важни и една от тях е да се увеличи държавното финансиране за програми за изследователска и развойна дейност за изкуствен интелект до 32 милиарда долара до 2026 година.

В миналото ролята на американските власти в материалното подпомагане на съвременните разработки беше очевидна. Най-яркият пример е програмата за ядрени оръжия по проекта "Манхатън". Държавните пари спомогнаха за разработването на космически програми, спомогнаха за изграждането на Интернет и инфраструктура за търговия в цялата страна и по света. През последните десетилетия обаче, в ерата на възхода на финансовите и технологични компании, намесата на властите по-скоро стана подобна на анатема, подчертава Игнатиус. Но сега махалото изглежда се връща в обратна посока.

По отношение на мащабната мобилизация, предложена от комитета, разбира се, не е проектът "Манхатън", а нещо подобно. Експертите препоръчват създаването на отделен съвет по технологично състезание, председателстван от вицепрезидента, както и надзорен комитет по нови технологии, който би улеснил иновациите в Пентагона. В допълнение, комисията предлага големи промени в имиграционната политика и образование, които ще решат проблема с недостига на таланти.

Игнатиус вярва, че администрацията на Байдън споделя ентусиазма на комитета, но не е съгласна с всички препоръки. Независимо от това, администрацията обикновено подкрепя много от препоръките за отделни политики.

Един от признаците на тази подкрепа е, че членът на Комитета за изкуствен интелект Джейсън Матени ще стане заместник-директор на Службата за научна и технологична политика в администрацията на президента.

Екипът на Байдън споделя с комисията идеята за необходимостта от създаване на "коалиция от съмишленици, които да улеснят развитието и внедряването на изкуствения интелект и най-новите технологии". Разбира се, демократичните ценности също трябва да присъстват. Но тъй като някои европейски и азиатски съюзници вече изразиха загриженост относно перспективата за създаване на алианс от "технодемокрации", който ясно би се противопоставил на Китай, работата в тази посока вероятно ще се извършва чрез традиционни организации като Г-7 (G7) или двустранни отношения.

"Предизвикателството е да се запази американската икономика достатъчно отворена, за да продължи да привлича най-талантливите хора в света, въпреки че властите се опитват да защитят лидерството на САЩ в ключови технологии", твърди авторът. Ако американското правителство се намеси без достатъчно гъвкав подход, то може да окачи "мъртвия товар" на бюрокрацията върху най-добрите американски компании.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес