Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С-500 срещу ATACMS в Крим: Важен фактор за бъдещ руски провал (ВИДЕО)

17 юни 2024, 11:23 часа • 5437 прочитания

Не очаквайте много от разполагането на руската ПВО система С-500 в Крим – това пише външният автор на Forbes Дейвид Акс предвид новината, че най-модерното от руската военна технология в противовъздушната отбрана пристига на Кримския полуостров, за да реши проблемите с американските ракети ATACMS на руската армия там: С-500 ще спасява Крим от ATACMS: Анализ на възможностите (ВИДЕО)

Какво пише Акс: На теория С-500 включва три радара - два от които са идентични с радарите, които използва С-400 (а какво се случва при среща на С-400 с ATACMS специално в Крим, припомнете си: Очистването с огън на руските ракетни системи в Крим продължава: Украинската метла играе). Третият радар, 77T6, е оптимизиран за откриване на такива балистични ракети, каквито са ATACMS. Но 77T6 е само на няколко години и истинските му възможности са обвити в мистерия. Засега те "остават неизвестни", обясни Томас Уитингтън в доклад от 2022 г. за Royal United Services Institute.

Какво би трябвало да може 77T6 – да работи със специална ракета-прехващач 77N6, която е предназначена да действа по метода hit-to-kill. Най-модерните ракети-прехващачи на американската ПВО "Пейтриът" са такива – уцелват точно атакуващата ракета, която трябва да свалят. Принципът, при който работи hit-to-kill е, че прехващачът е без бойна глава и това го прави по-лек, по-бърз и по-маневрен – той няма нужда да нанася колкото се може повече поражения, главната му цел е да удари точно атакуващата ракета и това е достатъчно, за да я разбие.

Какво пречи на руснаците да настигнат американците специално в областта на ПВО прехващачите? Санкциите – заради тях Русия няма достъп до необходимата електроника (микрочипове и т.н.), пише Defense News. Показаният публично прототип на 77N6 е с бойна глава – т.е. той ще действа на по-стар принцип на работа с ПВО: Ракетата-прехващач се взривява максимално близо до атакуващата ракета и отломките от взрива уцелват атакуващата ракета, като надеждата е това да е достатъчно тя да бъде взривена или поне отклонена от курса си. И ако С-500 си е все такава, каквато "в рекламата", то да се справи с ATACMS няма да е много по-различно от С-400 – а какво ѝ се случва на С-400 при среща с ATACMS, припомнете си: Ракети ATACMS срещу С-400 "Триумф" - двубой и резултат: Уникално ВИДЕО

Колко С-500 има Русия?

Според Newsweek, Русия е предвидила да започне масово производство на С-500 от 2025 година. Не е ясно колко такива системи има Руската федерация в момента – предвид казаното от ръководителя на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) генерал Кирило Буданов, че вече има части от С-500 в Крим, то може би Русия разполага само с една С-500 за момента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес