Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските военни наемници се установяват в Мали, какво ще направи Франция?

01 февруари 2022, 20:00 часа • 19541 прочитания

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан е принуден да се  примири, че властите на африканската държава Мали решиха да сменят френските военни с "ЧВК Вагнер", пише Figaro. Сега руснаците ще защитават Мали от джихадистите. Преди да им даде Мали министърът отправи обвинения срещу "руските наемници", които са толкова по-зле от френските частни военни (ЧВК).

Министърът на външните работи Льо Дриан заяви, че наемниците на руската военизирана компания "Вагнер" вече е започнала да граби Мали, но не се стреми да замени Франция или други европейски страни като отговорен партньор към живеещите на юг от Сахара народи, пише в своя статия Le Figaro.

Сътрудниците на Вагнер са бивши руски военни, получаващи оръжие от Русия и ползващи услуги на руската логистика. В Централноафриканска република (ЦАР) те се проявиха като хищници разменяйки защитата на безопасността на властите за правото безнаказано да усвояват полезни изкопаеми, каза Льо Дриан в свое интервю.

В Мали се случва същото. Те вече получиха достъп до ресурсите на страната срещу защита на хунтата. Те ще опустошат Мали, каза Льо Дриан. 

"Вагнер използват слабостта на някои държави, за да засилят присъствието си, а не да заместят европейците. Засилвайки присъствието си те възнамеряват да засилят руското влияние в Африка.", убеден е френският външен министър. Той смята, че целта на руската компания е осигуряването на устойчивост на властта на хунтата. 

До неотдавна Франция наричаше тази хунта прогресивен нов режим, а френските военни осигуряваха нейната устойчивост, отбелязва Иносми.ру.

Министърът на външните работи на Франция още в средата на януари обвини ЧВК в подкрепа на хунтата, желаеща да "узурпира властта" в Мали под предтекс за антиджихадистка борба.

В Мали сега се намират няколко стотин руски наемници. По думите на малийски военни чиновници през последици седмици руските инструктори са пристигнали в Тимбукту (град в Мали, където е била разположена френска военна база). Франция неуспешно се опита да разубеди малийските власти от използването на услугите на военизираната група. Макар по-рано Париж да предупреждаваше, че установяването на "Вангер" в Мали ще бъде несъвместимо с присъствието на френски войници, изявленията на официалните лица днес звучат по друг начин.

Снимка: Getty images

Льо Дриан не отговори еднозначно на въпроса на журналитите за бъдещето на контингента на европейските сили "Такуба" в Мали. 

"Обсъждаме с нашите партньори вариантите за отговор на тази нова ситуация.... Борбата ни с тероризма трябва да продължи, но несъмнено при други условия", каза той. 

По-рано Le Parisen съобщи, че в Мали са започнали работа руски геолози, известни със своята близост до ЧВК "Вагнер". Това е важен детайл, защото в една от най-бедните страни в света има златни находища.

ЧВК (бел. ред. - частна военна компания) "Вагнер" е кодово наименования на най-боеспособните руски подразделения. Ръководител на ЧВК "Вагнер" е подполковник Дмитрий Уткин — с прякор "Вагнер". По различни информации компанията се финансира от петербургския милиардер Евгений Пригожин, който е известен с прякора си "Готвача на Путин". Това са щурмови отряди със специално предназначение, които преди това са воювали активно в Украйна, а сега в Сирия. Преди настъплението руските военни от тези подразделения предават паспортите си, военните билети и се преобличат в униформите на войските на Асад. В действителност всички те са са кадрови руски военни-наемници, твърди "Русский мир". На 7 февруари 2018 г. десетки бойци от "Вагнер" загинаха край край сирийският град Дейр ез-Зор след атака срещу американските военно-въздушни сили.

На 31 юли 2018 година трима руски журналисти (режисьорът Александър Расторгуев, военният кореспондент Орхан Джемал и операторът Кирил Радченко) бяха убити в ЦАР.

Главният редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов съобщи за "Интерфакс", че журналистите са снимали филма за частните военни компании, работещи в ЦАР. По думите на приятелката на Джемал, Надежда Кеворкова, журналистите се подготвяли за снимките половин година. Тя е убедена, че убийството им е свързано с частната военна компания "Вагнер".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес