Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски разузнавателен самолет посетил американски военни бази

05 април 2019, 12:35 часа • 1976 прочитания

Руският самолет-разузнаваеч Ту-154 бе забелязан над щата Северна Каролина, съобщава Fox News.

Журналистите изясняват, че полетът е бил част от редица мероприятия по програмата "Открито небе".

Според условията на споразумението, всяка подписала го държава може с кратко предизвестие да извършва невъоръжени разузнавателни полети над територията на други страни — участнички в договора, за да събере данни за военните сили и активността.

Според договора, страната-наблюдател трябва минимум 72 часа преди планирания полет да предупреди приемащата страна. След това държавите имат 24 часа, за да одобрят молбата и да попитат, нуждаят ли се наблюдателите от самолет или ще летят със свой.

На борда е имало представители и на американската страна, които на свой ред са следили руските наблюдатели. Самолетът е прелетял над Сакраменто, щата Калифорния, а също над други военни обекти по западното крайбрежие на САЩ.

Руските наблюдатели са успели отгоре да оценят случващото се в авиобазата "Едуардс", военно-морската база в Коронадо, базата на морската пехота в Кеймп Пандълтън, а също на полигона в щата Невада, известен като Зона 51.

Fox News акцентира върху факта, че дълго време американските власти въобще не са признавали съществуването на базата в Невада, но през 2014 година са изтекли редица разсекретани документи. По-късно американското военно ведомство потвърдило официално информацията.

Идеята за Договора за открито небе принадлежи на американския президент Дуайт Айзенхауер, който лансира предложението още през 1955 година, но споразумението е подписано едва през 1992 година. 

Както е посочено в самия договор, една от задачите на споразумението е създаването на доверие между държавите.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес