Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската гледна точка за "Открито небе" - САЩ не искат партньорство

22 май 2020, 12:35 часа • 2882 прочитания

В четвъртък вечерта Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от договора "Открито небе" (ДОН), като по този начин унищожи още един стълб на международната сигурност - след Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО). Това е поредният американски демарш, заплашващ стабилността на света, категоричен е Андрей Коц в материал за руската държавна информационна агенция РИА Новости, предаде БГНЕС.

Без шпионаж

Прозрачност на военните действия, изграждане на доверие, яснота и сигурност - тези и други големи слова прозвучаха на 24 март 1992 г. в Хелзинки при подписването на "Открито небе". Заедно с Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (CFE) и Виенския документ от 1999 г., това споразумение имаше за цел да внесе яснота в сферата на конвенционалните оръжия в евроатлантическото пространство. Русия го ратифицира през май 2001 г.

Оттогава специални самолети на руските ВВС редовно прелитат над военни съоръжения в Съединените щати и НАТО, а членовете на Северноатлантическия алианс получават достъп до руското въздушно пространство. Без шпионаж - на борда на инспектиращите самолети винаги са били офицери от "приемащата страна".

Арсеналът на бордовите инспектори беше доста скромен в сравнение с оборудването на съвременните разузнавателни самолети.

Съдбоносен полет

Договорът, основан на принципа "довери се, но провери", за първи път се срина през август 2017 година. Тогава избухна сериозен скандал в американските медии и социалните мрежи на фона на материали на CNN за полет на руски военен самолет над Капитолия, Пентагона, Белия дом и тайния правителствен бункер "Маунт Уедъ"р близо до американската столица.

Руският наблюдателен борд Ту-154М Лк-1 прекоси строго секретната зона на въздушното пространство в района на Белия дом на надморска височина само около хиляда метра. Пентагонът трябваше търпеливо да обясни на развълнуваните американци, че става въпрос за планиран полет съгласно Договора за открито небе и не представлява заплаха за националната сигурност.

Но отгласът от това остана и се превърна дори в политически. По това време мнозина в САЩ смятаха Доналд Тръмп за едва ли не шпионин на Кремъл и възприемаха всяко сътрудничество с Москва като предателство на държавните интереси. Американското вътрешно разследване обаче не успя да докаже връзките на президента с Русия и дискусиите за необходимостта да се оттеглят от международните договори отшумяха за известно време.

Формална причина

През 2019 година обаче, на фона на продължаващото влошаване на отношенията с Русия, американските политици отново започнаха да говорят, че "Открито небе" не е в национален интерес. Все по-често тази гледна точка беше изразявана и от президента.

Миналата есен The Wall Street Journal съобщи, че Тръмп вече е подписал документа и разрушаването на споразумението е само въпрос на време. Основният аргумент беше, че ДОН дава на Москва твърде широки възможности за събиране на информация за Съединените щати. В началото на април британският The Guardian, позовавайки се на собствени източници, заяви: "Вашингтон ще започне процеса на оттегляне съвсем скоро". И в края на месеца руското външно министерство също изрази притеснения по този въпрос.

"Експерти, които наблюдават развитието на ситуацията около споразумението, смятат, че във Вашингтон вече е взето решение. Ние правим подобни изводи въз основа на контактите ни с американците, като и с други членове на НАТО и с други страни по договора", каза руският министър на външните работи Сергей Лавров.

За срива на договора САЩ обвиниха Русия. Те твърдяха, че Москва е използвала забранено оборудване на инспектиращите самолети. Руската версия обаче е, че Пентагонът е бил изключително недоволен, че Москва може да получава информация за военната инфраструктура на САЩ и състоянието на американските въоръжени сили.

Последен договор

Според военни експерти, интервюирани от РИА Новости, оттеглянето на САЩ от "Открито небе" няма да повлияе много на руската национална сигурност. Заместник-директорът на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин каза, че Русия вече така или иначе е в губеща позиция по отношение на страните от НАТО.

"Това споразумение е само формално равноправно, но всъщност не е. Оказва се, че те (страните от НАТО) могат да летят само над нас, а ние нямаме достатъчно квоти, за да летим над тях. Те са много, а ние сме сами. От военна гледна точка няма да загубим нищо, тъй като всичко, което е нужно, е отлично видимо и със спътници", обясни Храмчихин. „."

Факт е, че за всяка страна по договора са определени дадени квоти. Съединените щати и групи в състава на Русия и Беларус имат 42 полета годишно. Великобритания, Канада, Италия, Германия, Украйна, Франция и Турция имат по 12. Интересното е, че цялата квота не може да бъде използвана за полет само над една държава.

В момента вече съществува само едно военно споразумение между САЩ и Русия - Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите бойни оръжия (СТАРТ III). Срокът му изтича на 5 февруари 2021 година. Много е възможно след това и то да остане в историята.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес