Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се готви за нов ядрен пакт със САЩ, но при едно условие

07 февруари 2019, 11:40 часа • 3030 прочитания

Русия е готова да обмисли нови предложения от Съединените щати, за да замени ядрения пакт от епохата на Студената война, но с по-широк договор, който включва повече държави, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предаде Reuters.

"Руското посолство във Вашингтон получи нота от Държавния департамент на САЩ с официално уведомление за спиране на прилагането на режима за ракетите със среден и малък обсег, като САЩ упражняват правото си да се оттеглят от договора, използвайки член 15 за тази цел," разкри Рябков.

Американският президент Доналд Тръмп заяви през миналата седмица, че би искал да проведе преговори, целящи създаването на нов договор за контрол на оръжията.

На пресконференцията в Москва, Рябков от своя страна коментира, че САЩ не са изпратили на Москва конкретни предложения за нов пакт.

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия е прекратила спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., след като САЩ отсякоха, че от 2 февруари се оттеглят от договора, обвинявайки Москва в нарушения.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

Малко преди да стане ясно решението на Владимир Путин външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес