Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ройтерс: Нова центристка партия предвещава край за политическата безизходица в България

15 ноември 2021, 10:55 часа • 7572 прочитания

Очаква се нова центристка политическа партия да спечели парламентарните избори в България, което увеличава шансовете за прекратяване на политическата безизходица в най-бедната държава-членка на Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Партията "Продължаваме промяната", създадена от двама бивши временни министри преди два месеца, води с 26% от гласовете при преброени 42% от бюлетините от изборите в неделя, сочат данните на централната избирателна комисия.

Това са третите избори в балканската страна през тази година.

Дясноцентристката партия ГЕРБ на дългогодишния премиер Бойко Борисов е втора с 21,4% от гласовете. Десетилетното му управление приключи след избори през април на фона на обществен гняв от широко разпространената корупция.

Политическите спорове попречиха на опонентите на Борисов да съставят правителство както след изборите през април, така и след новите избори през юли.

Според анализатори този път "Продължаваме промяната" е в по-добра позиция да сключи коалиция с подкрепата на две други антикорупционни формации и социалистите. Но предстоят трудни преговори.

Българите се умориха от политическата безизходица на фона на рязкото повишаване на цените на енергията и скока на случаите на COVID-19 и смъртността, които препълниха болниците.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес