Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин обвини Запада за дестабилизиране на Балканите

16 януари 2019, 16:49 часа • 1481 прочитания

Преди посещението си в четвъртък в Белград руският президент Владимир Путин обвини западните страни за "дестабилизирането" на Балканите, отвръщайки на често отправяните към него обвинения в този смисъл.

"Що се отнася до ситуацията на Балканите, сериозен дестабилизиращ фактор е политиката на САЩ и някои други западни страни, които имат за цел да осигурят своето господство в региона," каза той пред сръбския вестник "Вечерне Новости" в интервю, публикувано на уебсайта на Кремъл.

Балканите често се превръщат в бойно поле между източните и западните сили, въпреки че всички страни в региона се стремят да се присъединят към Европейския съюз и повечето от тях вече са съюзници в НАТО.

Сърбия обаче остава верен московски съюзник и ще приеме Путин с парад в четвъртък.

Двете страни споделят славянските корени и православната християнска вяра, които Путин описва като тяхното "духовно и културно родство".

Те са единни и по въпроса за Косово - бившата сръбска провинция, чиято независимост Белград отказва да признае. Москва подкрепи Сърбия на този фронт и може да използва ветото си, за да блокира Косово в ООН.

САЩ, силен съюзник на Косово, често обвиняват Русия в намеса в делата на региона, включително и в миналогодишния референдум в Македония за промяна на името ѝ, което е предпоставка за присъединяване към НАТО.

В последно време обаче Москва претърпя неуспехи в региона, като страни като Черна гора и Македония отбелязват напредък към по-тесни връзки със Запада.

Путин също обвини Запада в натиск върху тези страни срещу волята на техния народ.

Усилията на НАТО за разширяване са насочени към "нови разделителни линии на европейския континент" и увеличаване на напрежението, каза той пред вестник "Политика".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес