Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Горбачов в спор защо се разпадна СССР

20 ноември 2019, 21:45 часа • 16699 прочитания

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов коментира думите на настоящия руски президент Владимир Путин за причините за разпада на СССР.

По-рано Путин на инвестиционния форум "Русия призовава!" заяви, че разпадането на Съветския съюз не е свързано с растежа на национализма в балтийските държави, а се дължи на неефективна икономическа политика.

"Необходимо беше да се демократизират и реформират отношенията. Това не беше направено. Следователно, не знам какво ще се случи по-нататък, народите трябва да го решат", заяви Горбачов пред РИА Новости, помолен да коментира изявленията на руския лидер.

Според него в съюзните републики възникнало "собствено държавно разбиране и това трябвало да се вземе предвид". Това обаче не винаги е било взето предвид, заяви политикът, цитиран от БГНЕС.

"Необходимо беше да се подобрят отношенията в Съюза. Вземете и прочетете последното нещо, което беше написано и публикувано някъде през декември, според мен, какъв трябва да бъде новият Съюз. Това беше разработено от комисията, която оглавих и която положи много усилия да разтърси нещата", добави бившият съветски лидер.

Той смята, че сега всички бивши съветски републики могат и трябва да водят диалог.

"Не е нужно да трупаме нито от едната страна, нито от другата. Трябва да помним историята си, тя е обща. И ние я защитихме заедно, и сега можем и трябва да водим нещата", завърши Михаил Горбачов.

По-рано в книгата си "Какво е заложено: бъдещето на глобалния мир" политикът изрази убеждението си, че целостта на СССР е можела да бъде запазена и новият съюз да отговаря на интересите на всички републики. Той отбелязва, че решаващата стъпка по този път трябвало да бъде новият съюзен договор, чието подписване през 1991 г. беше осуетено от августовския преврат.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес