Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провал на референдума или на Заев - как европейските медии отразиха допитването в Македония

01 октомври 2018, 14:30 часа • 3427 прочитания

Проведеният референдум в Македония получи различен отзвук в медийната среда в Европа.

Испанският вестник El Pais квалифицира референдума като "тежък" провал. Изданието определя допитването като масов бойкот на местното население, защото едва около 37% от имащите право на глас граждани на Македония са дали вота си в допитването. Над 90% от гласувалите са "за" присъединяването на Македония към EС е НАТО. Уточнява се, че референдумът няма юридически последствия. Няколко дни преди референдума вестникът написа, че вотът в Македония посяга основно и директно на "националната идентичност" на гражданите.

Френският вестник Le Figaro оцени въпроса на македонския референдум като "анекдотичен". Според публикацията резултатът от референдума на практика означава провал на премиера Зоран Заев, а не на референдума. "Този референдум имаше за македонския премиер стойност на вот на доверие, по собствените му думи. Процедурата за ратифициране на Преспанското споразумение предстои. Възможно е обаче, преди това да има предсрочни избори. "

Разнородни позиции имаше и в съседна Гърция. В анализ за гръцкия Capital Костас Раптис коментира, че правителството "без съмнение е губещият на референдума", въпреки че мнозинството гласува в подкрепа на споразумението. Причината е, че въпреки ясната подкрепа от международните играчи", участието на изборите е по-слабо дори и от "най-песимистичната" прогноза.

В своя публикация Greek Reporter пише, че референдумът показва разделението в гръцкото правителство, след като премиерът Алексис Ципрас поздрави Заев за успеха, а министърът на отбраната Панос Каменос написа в Twitter, че допитването се е провалило.

Британският вестник The Guardian отбелязва историческото значение на референдума, но го определи като неубедителен. Медията отбелязва, че за висока активност на референдума се е разчитало на масовата подкрепа на етническите албанци в Македония. Албанският премиер Еди Рама ги призова за това един ден преди вота.

Вестник The New York Times отбелязва, че заради липсата на категоричен успех "и двете страни са се обявили за победители".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес