Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политическата картина във Великобритания се променя

24 септември 2015, 18:10 часа • 5521 прочитания

Новият лидер на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин трябва да промени положението си в неблагоприятната светлина, която хвърлят върху него британските медии, чието отношение варира от скептицизъм до открита враждебност. Впрочем всички – колеги, опоненти, журналисти и обществеността, трябва да се адаптира към идеологическата и стилистичната промяна, която представлява корбинизмът. В първата седмица резултатите не бяха еднозначни.

Докато Корбин призовава за партийно единство, пукнатините в парламентарната група станаха дори по-видими. Няколко високопоставени фигури в партията веднага обявиха, че няма да седят на челната пейка редом до новия лидер. Досегашният министър на търговията от правителството в сянка Чука Умуна заяви, че Корбин не е могъл да го убеди, че ще подкрепи британското членство в ЕС. По основните въпроси лидерите в партията са разделени. Новият заместник-председател Том Уотсън например заяви лоялността си към Корбин, но в същото време даде да се разбере, че не е съгласен с него по въпроса за НАТО и британските ядрени оръжия, от които новият лидер иска да се отърве.

Въпреки това, през изминалата седмица в малките спорове около Корбин политиката остана някак встрани. Избирането на Джон Макдонъл за финансов министър в сянка възпламени споровете относно предложение, което той направи през 2003 година - членовете на ИРА да бъдат „наградени“. Миналата седмица той се извини за това.

Лични грешки

Самият Корбин също направи няколко грешки. Гневът от липсата на жени на предните пейки в парламента беше само отчасти смекчен от баланса на половете в правителството в сянка. Ако Корбин е имал някакви илюзии относно предизвикателството, пред което е изправен, първите му дни като лидер трябва да са заличили някои от тях. Вечният републиканец беше разкритикуван от консерваторските медии и за това, че отказва да пее химна „Бог да пази кралицата“.

Неговият отказ да участва в установените отношения между политиците и медиите, като неочаквано отклони няколко импровизирани интервюта, показа на обществеността кадри на яростно преследван на улицата опозиционен лидер. И нещо по-сериозно – твърди се, че член от неговия антураж е нападнал оператор на ВВС пред дома на Корбин.

Новият лидер на лейбъристите отбеляза и няколко важни победи. Неговото участие във „Времето за въпроси към премиера“, когато загърби обичайното театрално високомерие и вместо това отправи към Дейвид Камерън поредица от въпроси, зададени от обществеността, му позволи да задава тона. Това бе напомняне, че Камерън също ще трябва да се адаптира към опонент, чиято неподправена автентичност е в основата на притегателната му сила.

The Irish Times

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес