Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагоналийкс: Украйна е в трудна ситуация

22 април 2023, 21:00 часа • 11535 прочитания

Съдейки по изтеклите в мрежата материали на американското разузнаване, Украйна сега се намира в изключително трудна ситуация, пише The New York Times.

Твърденията в секретните документи, за които никой не може да каже къде свършва истината и почва лъжата са, че ракетите на системите за противовъздушна отбрана от съветската ера се очаква да свършат до месец май. Положението на украинските войски в Бахмут е "катастрофално", се твърди още в спорните документи, като в тях е записано още, че украинските въоръжени сили са загубили повече от 120 000 войници. Припомняме, че преди два дни украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви пред испанското издание La Razon, че жертвите сред украинците във войната дотук са по-малко от жертвите на земетресението в Турция, което отне над 50 000 човешки живота.

В Киев имаше тревога за десетките страници секретни документи. Някои украинци дори се зарадваха на разкритията, надявайки се, че ще привлекат вниманието към това, което президентът Володимир Зеленски тръби от месеци, че Украйна отчаяно се нуждае от повече оръжия и боеприпаси, за да отблъсне руските сили. Още: Украйна обяви броя на изчезналите в бой свои военни (ВИДЕО)

„В някой отношения това изтичане е много полезно, дори бих казал, че е от полза за Украйна“, заяви Олексий Гончаренко, депутат от опозиционната партия „Европейска солидарност“.

Ако западните поддръжници на Украйна не осигурят много по-съществена подкрепа от „поетапната“ помощ, която предоставят сега, „всичко може да отиде в канализацията, защото залогът е голям” – твърди депутатът.

Разузнавателни и информационни слайдове на САЩ, съдържат нови подробности за хода на конфликта в Украйна. Въпреки това, според западни анализатори и политици, тези материали не променят фундаментално общата картина на случващото се.

Те обясниха, че изтеклите материали до голяма степен съответстват на това, което вече се знае за хода на конфликта, и няма да променят позицията им.

„Това не променя нашата позиция", каза Нилс Шмид, външнополитически говорител на Социалдемократическата партия в германския парламент, партията на канцлера Олаф Шолц. „Разбираме, че сега е моментът да предоставим оръжия на Украйна, пише още The New York Times.

Докато Украйна се подготвя за дългоочаквано контранастъпление, което може да отвори нова страница в настоящия конфликт, документите дават приоритет на проблемите на Украйна, липсата на западна военна помощ и несигурността какво да се очаква.

Дали западните съюзници на Украйна ще успеят да осигурят това, от което се нуждае Киев в този решаващ момент, е сериозен въпрос, на който все още няма отговор. Европейски служители казват, че работят за ускоряване на доставката на артилерийски снаряди за Украйна, но признават, че може да не постигнат целта за изпращане на един милион снаряда тази година.

Някои анализатори посочиха, че изтеклите разузнавателни материали не казват как всъщност ще се развие конфликтът. Преди това съюзниците на Украйна грубо подцениха нейните възможности, прогнозирайки, че руските войски ще превземат Киев в първите дни на конфликта. Освен това изтеклите документи отразяват факти, по-стари повече от 6 седмици. Реалността на бойното поле обаче се променя бързо.

От изтеклите документи става ясно доколко успехът на военните усилия на Украйна зависи от САЩ. Американските разузнавателни агенции са проникнали достатъчно дълбоко в системите на руската армия, за да предупредят украинците в реално време за предстоящите удари на Москва и дори за техните конкретни цели. Няколко изтекли слайда показват сателитни изображения на последиците от украинските въздушни удари по цели в контролирани от Русия територии, нанесени с помощта на данни, предоставени от САЩ. Това е още едно доказателство, че Съединените щати предоставят на Украйна точни данни за целенасочване.

Едно от основните опасения на Запада по отношение на изтичането на информация е, че Русия ще положи всички усилия, за да открие и елиминира източниците на американското разузнаване. Но с течение на времето тези страхове не се оправдаха: няма признаци, че Кремъл е предприел стъпки, за да попречи на Съединените щати да проникнат в руската сигурност и разузнавателни системи.

Засега също няма признаци, че руската армия е променила плановете си за операциите си в Украйна в отговор на изтичането на информация. Още: В снимки: 1000 унищожени руски танка в Украйна, 273 украински

Украинските власти изразиха недоволство от изтичането на информация, но те все пак осведомиха американската страна, че разкриването на информацията няма да повлияе сериозно на плановете им за контранастъпление, тъй като Русия вече знае основните слабости на Украйна (например недостиг на оръжия и боеприпаси). Освен това, според високопоставен американски служител, документите не разкриват кога, къде или как украинците ще започнат контранастъплението.

„Трудно ми е да повярвам, че това може драстично да промени близките планове на Украйна за контранастъпление“, каза Самуел Чарап, руски анализатор в RAND Corporation.

Въпреки че изтеклите документи показват, че американските разузнавателни агенции са прослушвали руски военни комуникации, понякога до подробности за планирани удари, но има малко доказателства, че САЩ са успели да подслушват руското ръководство.

Документи, видени от New York Times - селекция, която включва много, но не всички от стотиците страници, изтекли онлайн - представят информация за президента Владимир Путин и неговия вътрешен кръг като по-скоро слух. Документът, който описва предполагаем заговор на високопоставени руски служители, за които се твърди, че са искали да саботират бойните действия, е съставен от украински депутат, „който е получил информация от не назован руски източник с достъп до служители на Кремъл“.

Липсата на пряка информация за Владимир Путин най-вероятно е отражение на проблемите, пред които е изправена американската разузнавателна общност в процеса на събиране на информация за лидер, който успя да се обвие в пашкула на изключителна секретност. Изтеклите документи обаче са само малка част от работата на американското разузнаване, базирана на информация, получена чрез електронно прехващане, а не чрез мрежата от източници на ЦРУ, която агенцията пази много по-внимателно.

В Русия много поддръжници на инвазията предупреждават, че изтичането на информация може да е част от някаква „червена херинга” Іподвеждаща информацияІ. Новите подробности за проблемите, пред които е изправена украинската армия, включително прогнозите, че основните запаси от ракети за противовъздушна отбрана ще бъдат напълно изчерпани до началото на май, са толкова обширни, че някои прокремълски коментатори дори ги нарекоха дезинформация, разпространявана от Запада, предназначена да приспи бдителността на Русия.

Изтеклите документи описват множеството проблеми, пред които е изправена руската армия, както и значителните й загуби, поради което западни служители смятат, че военният конфликт ще се проточи до следващата година. Бавното напредване на Русия в Донбас „вероятно ще стигне до задънена улица“, според брифинг от 22 февруари, а тежките руски загуби и изчерпването на боеприпасите „ще доведат до продължаване на конфликта през 2024 г.“ Още: Съюзниците на Украйна се тревожат за готвената офанзива

За някои експерти това служи като напомняне, че украинският конфликт вероятно ще приключи с някакво споразумение на масата за преговори, а не с решителна военна победа за една от страните. 

„Знаем, че Украйна трябва да наклони военния баланс в своя полза, за да проправи пътя за преговори“, счита германският депутат Шмид.

За анализаторите по целия свят, които разглеждат видеоклипове в социалните медии и комерсиални сателитни изображения, за да съберат данни за хода на конфликта, това изтичане на разузнавателна информация осигури нов аналитичен материал. Някои от тях обаче вече казаха, че не виждат в тези документи нищо, което да ги накара да преразгледат възгледите си за конфликта, който вероятно ще се проточи дълго време.

Руслан Левиев, независим руски военен анализатор, каза, че изтеклите документи потвърждават неговите по-ранни констатации, че проблемите на Украйна с мобилизирането на войници и получаването на боеприпаси ще означават, че предстоящата контраофанзива няма да донесе решителна победа на Киев. Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, заяви, че не вижда нищо, което да промени мнението му съществено.

Той обаче предупреди, че изходът от украинската контраофанзива и конфликтът като цяло зависят от фактори, които са трудни за измерване дори за американските разузнавателни агенции, включително морала на войските от двете страни и колко добре те се представят.

„Има много неща за този конфликт, които все още не знаем и все още не можем да сме сигурни", каза Лий. „Това е въоръжен конфликт и никога няма да имаме пълна информация."

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес