Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основателно съмнение: Русия прикрива атомна катастрофа

02 октомври 2018, 21:05 часа • 20198 прочитания

Година след третата най-мащабна атомна авария, инцидентът все още не е разследван. Макар всички улики да сочат, че причината за повишения радиационен фон в цяла Европа през октомври 2017 година е авария в прословутия комплекс "Маяк" в Южен Урал, руските власти отказват да проведат пълно разследване. Това става ясно от отговор от страна министерството на околна среда на Германия на запитване от страна на "Зелените", пише германското издание Frankfurter Rundschau.

Произшествието показва не само слабите страни на действащата международна система за ранно оповестяване. Заради наличието на отворени въпроси германското правителство се опасява от повтарянето на подобни аварии.

Всичко, което е известно за третата по мащаб атомна авария след тези в Чернобил и Фукушима, е благодарение на данните от измерванията и разчетите на западноевропейските служби. Преди година метеорологичните служби в Германия, Австрия и Италия регистрираха радиоактивен облак, който премина през цяла Европа. В Германия дозата на радиоактивен изотоп (рутений-106) беше безопасна. Но над Южен Урал, изхождайки от показанията на придвижването на въздушните маси и измерените данни, се предполага, че мащабът на радиоактивност е бил "значителен", се казва в писмото.

Междувременно правителството в Германия изхожда от това, че тази атомна авария е трета по мащаб по международната скала на ядрените събития (INES): категория 5, "сериозна атомна катастрофа". От Русия обаче не е постъпило никакво предупреждение.

В Русия бе създадена международна следствена комисия, но не от Руската държавна агенция по ядрена и индустриална безопасност, а от Руската академия на науките. Тя не завършва реално разследването, защото не са ѝ били предоставени достатъчно данни. "От една страна, следствената комисия до момента не е успяла да локализира източника на радиация, от друга страна до момента не изключва, че източникът на радиация може да бъде разположеният в Южен Урал атомен комплекс."

Наличните данни и спътниковите снимки свидетелстват за повишена радиация в прословутия атомен комплекс "Маяк" в Челябинск. Това се потвърждава и от нови показания в писмото на германското правителство. Производственото обединение "Маяк" е от малкото, които са предоставили данни за международната следствена комисия.

Комплекс "Маяк" е създаден в годините на Студената война за производството на ядрено оръжие, но днес се използва за преработка и съхранение на радиоактивни отпадъци, а така също и за производство на материали за изследвания и медицина.

Неяснотата в този случай е опасна с това, че "не е възможно да се провеждат необходимите мероприятия по предотвратяването на аналогични аварии, докато произхода и причините за авария от септември 2017 година остават неизяснени".

"Една година след катастрофата светът блуждае в мъгла и няма изгледи тя скоро да се разсее", казва председателят на комисията по околна среда в Бундестага Силвия Котинг-Ул, която отправя запитването. Сега са необходими преди всичко измервания в близките територии, особено около "Маяк". "Това е дълг на Русия, тя трябва да покани членовете на следствената комисия по делото за рутения. Освен това спешно трябва да се реформира глобалната система за ранно известяване", смята Котинг-Ул.

Докато една държава отрича, че в системата ѝ е станала катастрофа, няма да е ясно къде се намира радиоактивният източник, Международната конвенция за ранно известяване не може да встъпи в сила и не може да помогне за оказването на натиск.

Котинг-Ул изразява задоволство, че германското министерство на околната среда се стреми да разследва тази катастрофа. Но произшествието още веднъж показва, че светът не се справя с атомната енергия, че е необходим общ европейски отказ от атомната енергия, допълва още Котинг-Ул. Германското правителство трябва да положи усилия в тази насока, докато не се е случила следващата атомна катастрофа, е нейното мнение.

Припомняме, че през декември 2017 година руски учени заявиха, че радиоактивно замърсяване, засечено през септември в Европа, не е свързано с авария в някой от ядрените обекти в страната, като вероятен негов източник може да е сателит.

По-рано през ноември руската атомна гордост "Росатом" поиска учени от Института за ядрена сигурност на Русия да проучат източника на "изключително високите нива" на радиоактивен рутений, засечени в някои части на Русия от метеорологични служби.

През ноември френският Институт за радиологична защита и ядрена сигурност публикува доклад, в който се съобщава, че изотопът рутений-106 е бил засечен във Франция в периода между 27 септември и 13 октомври, 2017 година. Институтът отказа да коментира официално съобщенията на руските власти, но според неговия заместник-директор Марк Перес версията за сателита е "много малко вероятна". 

"Нашите заключения са, че "Маяк" не може да бъде източник на радиоактивния рутений-106", заяви Владимир Болтунов, който ръководи разследването. По думите му медицинските тестове не са засекли промени в телата на служителите на комплекса, като в периода "между 1 август и 30 ноември не е имало инцидент или проблем" там. В изявлението на учените се посочва, че въпреки невъзможността им да кажат със сигурност какъв е източникът, не е изключено той да е сателит или фрагмент от сателит, съдържащ рутений-106, който повторно е навлязъл в земната атмосфера.

Метеорологичните служби на Русия през ноември съобщиха, че са регистрирали "изключително високи" нива на рутений-106 от своята станция край Маяк в Челябинск.

Рутений-106 е продукт, който се получава при делене на атоми в реактор и се използва при определени видове медицинско лечение.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес