Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови мерки заради "втора вълна" на коронавирус в Европа, СЗО брани ръководителя си от САЩ

23 юли 2020, 10:00 часа • 10361 прочитания

В България, Гърция, Испания, Австрия, Израел и редица други страни сериозно нарастват новите инфекции на коронавирус. Но много места отново затягат мерките и увеличават броя на тестовете.

Испания

Испания е в повишена готовност за обявяване на по-строга карантина срещу коронавируса. Новите случаи се увеличават стремително, поради което страната се принуди да затвори временно 40 000 ресторанта, барове и хотели. Това са близо 3% от всички заведения за хранене в страната. Предполага се, че до края на година засегнати могат да се окажат 65 000 подобни фирми.

Хотелите и ресторантите са основен източник на приходи за испанската икономика – особено на остров Майорка, където по-малко от баровете и ресторантите са отворили след падането на строгата карантина. В Барселона от миналия петък има по-строги правила за излизане навън, където тревогите за "втора вълна" са сериозни.

Австрия

В Австрия броят на новите зарази също расте. Канцлерът Себастиан Курц обяви, че отново се въвежда задължителното носене на предпазни маски в супермаркети, филиали на пощите и банки. В страната остава в сила и задължението за носене на маски в обществения транспорт и в чакалните на лекарските кабинети.

Засилените мерки в Австрия с цел ограничаване на заразата от коронавирус включват и завръщащите се в страната граждани, които са били на посещение или почивка в балканските страни. Влизането в страната ще е невъзможно без предоставяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пресичане на границата. Задължителна става 14-дневната домашна карантина, независимо от отрицателния тест. Неспазването на мерките ще бъде наказвано със санкции, включително парични глоби.

Като рискови държави Австрия назовава страните от Западните Балкани.

Германия

В Германия има и няколко нови локални извора на инфекции в Бавария – в окръзите Хоф и Рехау, поради което поне два класа с ученици, заедно с родителите им са били изпратени в карантина. Правителството на Бавария смята да тества близо 10 000 души в региона.

Гърция

В Гърция също се безпокоят от увеличаващите се случаи на коронавирус. Там междувременно отново въведоха задължението да се носи маска в магазините и на всички обществени места. В страната считат, че повечето от половината от новите зарази са внесени с туристи от чужбина. Вчера Гърция затвори и граничния пункт към България Илинден-Ексохи. Мярката ще остане в сила до 4 август.

Израел, Австралия, САЩ

Израел съобщава за рекорд на новите инфекции от началото на пандемията досега и за задържани хора, протестирали срещу мерките. Предния там броят на инфекциите е скочил до 1 977 за едно денонощие. При 2 000 броя страната я очаква локдаун. В Австралия също има увеличаващ се брой зарази, както и в САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп дори за първи път бе принуден да призове за носене на предпазни маски.

Ръстът на новите случаи на коронавирус, за който съобщават някои европейски страни през последните седмици, е предизвикан от промените в мерките за социална дистанция, заяви Сара Тайлър, говорител на Регионалната служба на СЗО за Европа.

Според нея рискът от повторна поява и разпространение на болестта ще продължи и трябва да бъде "устойчиво контролиран чрез стриктно прилагане на мерките за обществено здраве, тъй като вирусът циркулира между и в рамките на страните".

"Призоваваме всички правителства да продължат да тестват, лекуват и изолират, да наблюдават растежа на новите случаи и да въвеждат отново по-строги мерки, ако е необходимо, с пълно участие на общността. Поддържането на основните здравни грижи също е от решаващо значение", каза Тайлър.

Тя напомни, че успехът зависи от цялото общество. "Освен това всеки индивид може да допринесе за тези усилия, спазвайки санитарните разпоредби като миене на ръцете, поддържане на безопасно разстояние от другите и носене на маска - където е възможно", подчерта Тайлър.

Световната здравна организация (СЗО) отрече твърденията на САЩ, че нейният изпълнителен директор Тедрос Аданом Гебрейесус е "купен" от китайското правителство. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза това на среща с британските парламентаристи. Помпео заяви, че твърдението му се основава на "солидни данни на разузнаването", но не предостави подробности.

"СЗО не се страхува от подобно изявление, но ние категорично отхвърляме всякакви нападки и неоснователни обвинения", се казва в изявление на агенцията на ООН. "СЗО призовава държавите да останат фокусирани върху справянето с пандемията, която причинява трагична загуба на животи и страдания", добави организацията.

Още: "Изравнихме рекорда по случаи на коронавирус за ден"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес