Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата Полша като лидер в Източна Европа: Накъде с Украйна и ЕС?

15 декември 2023, 14:30 часа • 6713 прочитания

И в Полша, и в България, а и в много други държави хората търсят "Трети път" - дали са възможност "и на едните, и на другите да управляват" и искат нещо различно. Тези знакови думи на полския посланик в България Негово превъзходителство Мачей Шимански безспорно ще запомня - явно е, че те са отражението на днешния развит и развиващ се свят.

На работна закуска с български медии, г-н Шимански направи алюзия заради съюза на Полската селска партия (ПСП) и дясноцентристката "Полша 2050", сформиран да участва в парламентарните избори в страната на 15 октомври под името "Трети път". Причината за алюзията - съжалението от страна на посланика, че в днешния свят изглежда сякаш всяко общество е разделено приблизително на две от голяма пропаст - трудно има път за партньорство, но лесно има път за неприемане на каквато и да е идея от опонентa.

Третият път: Нов, стар, и двете

На 13 декември, в Полша вече се закле ново правителство - широка коалиция, водена от Доналд Туск. В България той е познат като председател на Европейския съвет, но в периода 2007-2014 година е премиер на Полша. Новата коалиция идва след над 8 години управлението на "Право и справедливост".

Какво ще се промени? Що се отнася до вътрешната сцена, желанието е за много, реалността е, че ще е трудно, посочи г-н Шимански. След толкова дълъг период на управление, "Право и справедливост" има силни позиции на важни места - повечето съдии в Конституционния съд са избирани от тази партия, президентът Анджей Дуда зае поста като техен кандидат. А за разлика от България, президентско вето в Полша на дадено законодателство се преодолява с квалифицирано мнозинство (3/5 от полските депутати). Съответно, задоволителна за подкрепилите политическите сили около Туск избиратели промяна в управлението ще изисква сериозна работа и много борба що се отнася до действащите закони в страната.

Колко устойчива е управляващата коалиция - разнородна е. Сега се държи заедно, 248 депутати, защото е важно да има стабилност при начало на ново управление, но неизменно ще дойде време за различия по някои въпроси, призна полският посланик. Конкретен пример - правото на аборт: Обрат: Разрешиха аборт по медицински причини в Полша

Полша като лидер на Източна Европа

Във външната си политика, Полша със сигурност гледа към Европейския съюз като бъдещето. Какво обаче ще това бъдеще - не точно трети път.

Негово превъзходителство беше предпазлив що се отнася до федерализацията на ЕС - въпрос, който все по-често излиза на преден план. Заедно с Унгария, Полша беше "на мушка" от Брюксел заради върховенството на правото, най-вече съдебната реформа в страната: Съдът на ЕС нареди спиране на полската съдебна реформа

С идването на Туск обаче вече има вятър на промяната от Европа към Полша - съответно, на въпрос дали Полша вече ще има различен подход относно чл. 7 и Унгария (да ѝ се отнеме правото на глас в Европейския съвет), засега поне изглежда, че за Варшава това е крайна стъпка. На първо място Доналд Туск ще опита да разубеди Виктор Орбан относно поведението му за парите в помощ на Украйна от ЕС. Ще е трудна задача, много трудна, смята г-н Шимански, който беше лаконичен и относно бъдеще в Европейския съвет, в което решения се вземат с квалифицирано, а не абсолютно мнозинство, но се съгласи, че това е много важен въпрос - особено ако и Сърбия влезе в ЕС. Защото Белград във външната си политика прилича на Унгария, когато говорим за общите европейски външнополитически подход и цели, напомни полският посланик: Унгария се съгласи - вдига ветото над 50-те млрд. евро от ЕС за Украйна при едно условие

Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) не е минало, но е факт, че тя не стана монолитна сила - в рамките ѝ има повече разнородни интереси, предмет на спорове и компромиси, отколкото единни позиции, смята г-н Шимански.

Украйна, Полша и ЕС

Какво значи Украйна в ЕС за Полша? Полша подкрепя източната си съседка за влизане в Съюза, но е въпрос на преговори по много теми. Една от тях - структурните и кохезионни фондове, където Полша е един от най-големите печеливши сега: Германско предупреждение за Украйна в ЕС: Ще има голяма промяна с парите

Въпрос на компромиси - компромисът значи да спечелиш нещо, но и да загубиш нещо, са думите на Негово превъзходителство, който напомни колко голяма страна е Украйна и колко мащабни са нейният селскостопански сектор и производството на храни. По икономическите въпроси той даде пример с блокадата на полско-украинската граница - това не е нерешим голям проблем. Важното е полските и украинските шофьори и превозвачи да имат еднакви права в ЕС, каза Негово превъзходителство като пример как има решение за всеки проблем - с преговори и взаимни компромиси.

Г-н Шимански каза и друго - че Полша е на ръба да стане част от Г-20, т.е. развита държава като класификация и това ще значи голяма промяна за страната. Защото сега в ЕС богатите дават повече, отколкото получават от евробюджета. Полша очаква 0,5% ръст на БВП тази година според прогнозите на ЕК, а догодина - 2,7%. Инфлацията в страната се очаква да е 11,1% тази година, 6,2% през 2024 година и 3,8% през 2025 година - пак според прогнозите на ЕК. Полша обаче поддържа рекордно високо положително търговско салдо. След август 2023 г. търговското салдо при търговията със стоки възлиза на 8,917 млрд. евро (най-високо ниво поне от 2004 г.). Износът на полски хранителни стоки нараства с 16% на годишна база и достига 25,6 млрд. евро. Най-много стоки (на стойност 18,8 млрд. евро т.е. 13,4% ръст) са изнесени за ЕС. Износът за страни извън ЕС достига 6,8 млрд. евро (23% ръст на годишна база):

  • Полша заема трето място в ЕС по производство на мляко и четвърто по износ на този продукт. Стойността на износа на полски млечни продукти през 2022 г. е 3,6 млрд. евро.
  • Полша е третият в ЕЕ износител на сладкарски изделия. През 2022 г. от страната са изнесени сладкарски изделия и захар на стойност 3,2 млрд. евро.
  • Полша е страната с най-голяма площ овощни градини в ЕС, с годишно производство от над 4 млн. тона. Страната е и най-голям производител на ябълки в ЕС.

Войната в Украйна

Категорично - Полша подкрепя Украйна, ще дава оръжие за Украйна и е на позиция, че Украйна трябва да получи толкова (военна) помощ, колкото ѝ трябва, за да спечели възможно най-бързо войната. Подход, при който се търсят и има (условия за) замразяване на войната без опазване на суверенитета и териториалната цялост няма да бъде одобрен от Варшава. За такъв подход вече се заговори в САЩ и то сериозно: САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир

Негово превъзходителство коментира и възможното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ, сравнявайки го с новия аржентински президент Хавиер Милей. Когато идва нова фигура на политическия небосклон, това предизвиква размествания, защото се излиза извън границите на възприетото от дълго време. Дали обаче пътуването извън познатото с Тръмп ще е нещо хубаво: "Някои хора поумняват", каза с усмивка г-н Шимански. А аз добавям - дали Тръмп ще е сред тях, времето ще покаже, но личното ми мнение е: "Ха дано, ама надали".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес