Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов световен ред в икономиката и политиката - дали и кога?

14 юли 2022, 07:30 часа • 14343 прочитания

В началото на 90-те години на XX век, САЩ поеха контрола над световната икономика чрез глобализацията и генерализирането на капиталистическата икономическа система, но това не попречи на необявената война срещу Запада и Изтока, коментира "Ал Джазира".

В момента САЩ и Европа са загрижени за поведението на Русия и Китай. Освен това те критикуват Пекин за обезценяването на юана спрямо чуждите валути, което му дава несправедливо предимство в областта на износа - а това е проблем от много години.

След световната финансова криза от 2008 г. някои сили, включително Китай и други развиващи се страни, започнаха активно да работят за промяна на световната икономическа система, опитвайки се да я измъкнат от контрола на Съединените щати и Запада. Например Китай, Русия и някои други азиатски страни започнаха да преминават към разплащане в национални валути в търговските отношения помежду си, а и не само.

Създаване на БРИКС

Последва създаването на БРИКС - асоциация от пет държави, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Тези държави показват най-бързия икономически растеж в света, което скоро може да ги превърне в развити страни. Освен това създаването на Новата банка за развитие на БРИКС и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), в които Китай е инвестирал по-голямата част от капитала, се разглежда като алтернатива на Световната банка.

Нововъзникващите пазари и развиващите се страни са обвързани от правилата на световната икономическа система, създадена от глобализацията, която доведе до редица икономически проблеми.

Войната в Украйна и произтичащите от нея проблеми в световната икономика предизвикаха сериозна криза. Едни смятат, че Москва е виновна, а други обвиняват антируските санкции, наложени от САЩ и Европа.

Наскоро на среща на представители на страните от Г-7 бяха обсъдени енергийната и хранителната криза, последиците от руската инвазия в Украйна и възможността за налагане на допълнителни санкции срещу Москва. Страните от БРИКС не споделят официално позицията на Русия, но и Индия, и Китай косвено я подкрепят чрез увеличаване на вноса на руски петрол, докато той се продава на по-ниски цени.

Руско-украинският конфликт ще има последствия, независимо как ще завърши. Успех на Русия във войната в Украйна ще засили позициите на БРИКС и ще отслаби контрола на САЩ и западните страни. Ако Русия се провали, това ще се отрази на бъдещето на страните от БРИКС и ще увеличи глобалното влияние на САЩ и Европа.

Русия се опитва да сложи край на господството на долара в международните разплащания и американския и западния контрол върху световната финансова система. Вече видяхме как Москва започна да продава горива в рубли и премина към разплащания с някои страни в национална валута.

Ще се присъедини ли БРИКС към Русия в битката ѝ срещу САЩ и Запада?

Трудно е да се реализира такъв сценарий. Страните от БРИКС със сигурност ще подкрепят Русия, но по такъв начин, че инвазията ѝ в Украйна да не се отрази негативно на тяхната икономика.

С други думи, необходимо е да се вземат предвид икономическите възможности на двете воюващи страни, тяхното влияние и способност да постигнат формирането на нов икономически световен ред.

Брутен вътрешен продукт

Според Световната банка общият световен БВП през 2021 г. е бил 96,1 трилиона долара. Приносът на Г-7 към световния БВП възлиза на 42,3 трилиона долара (около 44%), а приносът на страните от БРИКС на 24,2 трилиона долара (около 25%). Следователно страните от Г-7 превъзхождат БРИКС по отношение на БВП, но пандемията от коронавирус остава сериозен фактор, който влияе на всички.

Трябва да вземем предвид голямата икономическа тежест на САЩ в Г-7, както и на Китай в групата БРИКС. Делът на Америка в БВП на Г-7 е 54%, докато приносът на Китай в БВП на страните от БРИКС е 73%.

Международната търговия

Според Световната банка глобалният износ в края на 2021 г. възлиза на 22,4 трилиона долара, докато вносът е 22,6 трилиона долара.

Обемът на световната търговия на Г-7 е 6,3 трилиона долара (около 28,1% от общия световен износ), а вносът е 7,6 трилиона долара (около 33,5% от общия световен внос).

Обемът на световната търговия на страните от БРИКС в края на 2021 г. възлиза на 4,6 трилиона долара (около 20,7% от общия световен износ), а на вноса - 3,9 трилиона долара (около 17% от общия световен внос).

Следователно страните от Г-7 имат по-голямо влияние върху световната търговия от групата БРИКС. Но не трябва да забравяме и Китай, чийто износ представлява 72,4% от общия износ на страните от БРИКС, а вносът - 68,7%.

Технологична надпревара

БВП и приносът към световната търговия са важни фактори, които могат да повлияят на формирането за нов световен ред. Но най-важният показател е производството и притежаването на технологии.

Видяхме как САЩ и Западът хващат за гушите на китайските IТ компании и страни, които произвеждат интелигентни устройства. Технологичната пропаст между САЩ и Китай бавно се затваря, но американците все още се опитват да си осигурят монопол в тази област, като привличат чуждестранни специалисти, позволяват трудова имиграция, осигуряват необходимото финансиране и слагат прътове в колелата на китайските компании.

Прогнози за бъдещето

Китай постига забележителен напредък в своята необявена икономическа война с Америка. Някои страни от БРИКС също са постигнали значителни резултати, но тези усилия не се обединяват в общи действия. Причината е в липсата на финансова и икономическа интеграция на страните от БРИКС. Те все още не могат да се противопоставят на ЕС и подобни организации, докато САЩ успяха да обединят Европа икономически и военно до голяма степен благодарение на усилията на администрацията на Байдън.

Новият икономически световен ред може да дойде, но кога? Това ще зависи от естеството на конфликта в Украйна, от икономическия и политически успех на страните от БРИКС.

Руски анализ: Ако България и Русия не се разберат, това ще крачка към по-мащабен конфликт с НАТО

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес