Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нов световен ред": Ще има ли БРИКС собствена валута?

04 юли 2023, 07:30 часа • 18458 прочитания

Напоследък темата за създаването на валутата на БРИКС, която да замени долара, изведнъж рязко се актуализира. Причината е ясна: американската валута се използва, за да "изплаши" съюзниците от Русия, а Западът иска да направи същото и с поддръжниците на Китай. Ето защо дедоларизацията не може да бъде спряна.

Идеята за създаване на нова единна валута ще бъде един от основните въпроси, които ще се обсъждат на срещата на върха на БРИКС, насрочена за 22-24 август в Южна Африка. Има обаче много препятствия, които трябва да бъдат преодолени, преди тези пет държави да успеят да се отърсят от господството на доскоро „всемогъщия“ долар.

За долара страните от БРИКС искат да намерят алтернатива и през последните месеци те бяха категорични и ясни за това. „Всяка вечер се питам: защо всички страни трябва да търгуват на базата на долара?“, каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва през април по време на назначаването на Дилма Русеф за ръководител на финансовата институция на БРИКС „Нова банка за развитие” (NDB). "Дедоларизацията започна", добави руският външен министър Сергей Лавров месец по-късно. Така че преговорите вече продължават дълго време. Но сега най-накрая ще се обсъжда конкретен проект за създаване на единна валута.

Тази група от 5 страни с имена, започващи с буквите BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) представлява повече от 40% от населението на света, почти една четвърт от световния БВП и 18% от търговията на планетата. Това е достатъчно, за да има парични амбиции, които са насочени към защита на многополюсен свят, който няма да бъде доминиран от САЩ и като цяло господството на западните държави ще остане в миналото, пише френското издание Les Echos.

След като стана резервна валута вместо лирата стерлинг след Втората световна война, доларът постепенно увеличи дела си в световните валутни резерви до 58%. И засега не намалява значително това влияние. Но проектът за нова резервна валута е особено подкрепян от Русия. Ясно е защо: именно силата на долара пречи на много страни да откажат да се съобразят със санкциите на САЩ срещу Русия. Още: Макрон се надява да участва в срещата на върха на БРИКС

Съмнения на централната банка на Южна Африка

Засега „няма никакво намерение да се събори изцяло долара“, казва Zongyuan Zoyi Liu, сътрудник в Съвета по международни отношения и съавтор на изследването „Могат ли БРИКС да дедоларизират глобалната финансова система?“ Тя обяснява нюанса: „Трябва да видите разликата между това да сте готови да използвате собствената си валута, когато създавате алтернативни системи за намаляване на риска, и да сте абсолютно готови да се откажете от долара на свой собствен риск.“

Във всеки случай това намерение остава в сферата на желаното, а не на реалното, а подробностите за бъдещата валута са все още много неясни. „Това е въпрос, който се нуждае от внимателно проучване“, предупреди Наледи Пандор, ръководител на южноафриканската дипломация. "Не мисля, че трябва просто да вярваме, че тази идея ще проработи. Проблемът е, че въпросите на икономическото управление са сложни. Трябва да вземем предвид гледните точки на всички страни."

Централната банка на Южна Африка също изрази съмнения относно осъществимостта на проекта, но няма нищо против по принцип да се отдалечи от долара.

Собствените интереси на Китай

В момента е малко вероятно всички държави да се съгласят да се откажат от паричната си политика в полза на една централна банка, „тъй като техните системи са много различни“, каза Уилям Гумеде, професор в университета Витватерсранд в Йоханесбург. „В Китай централната банка е контролирана от държавата, както в Русия, докато централните банки в Южна Африка, Бразилия и Индия са независими, така че тяхната парична политика е много различна. И също така не е известно желанието на Китай да се откаже от силната си валута."

Надеждността на финансовите институции от БРИКС също е слабо място. „Доверието на институцията или страните зад валутата е критичен фактор, особено за резервна валута“, сподели Мартин Камерън, директор на търговските изследвания в Северозападния университет на Южна Африка. „Дори ако страните от BRICS подкрепят проекта, извършването на транзакции вероятно ще бъде трудна задача, защото например в Южна Африка правителството не може да принуди компаниите да използват тази валута.“ Да не говорим, че всички ще се притесняват от въпроса „дали Китай няма да се опита да манипулира тази валута за своя лична изгода“.

Алтернативи на платежната система Swift

„Не мисля, че ще има избор за замяна на долара с евро“, каза Zongyuan Zoyi Liu. По-специално, това е неблагоприятно за страните от BRICS поради липсата на „стабилност на валутата в няколко страни от ЕС в миналото“. Обмислят се и други модели, като златото или създаването на кошница от валути, предмет на споразумение относно критериите, които да се използват за претегляне на всяка от тях. Още: Бангладеш подаде заявление за членство в БРИКС

Мартин Камерън не вярва, че общата валута ще разшири все още слабо развитата търговия между страните от БРИКС: „На първо място, трябва да се погрижим за нашата индустрия: да решим какво ще произвеждаме и има ли нещо, от което нашите бизнес партньори се нуждаят?"

Междувременно се проучват и други начини за намаляване на зависимостта от долара, включително повече търговия с местни валути. От началото на годината Китай масово използва юана, за да плаща за покупките си на суровини от Русия, а Бразилия възнамерява да следва същия път. Тези промени вървят ръка за ръка с разработването на алтернативни платежни системи по модела Swift.

Евентуалното разширяване на групата с включването на страни като Саудитска Арабия също може да даде неочакван тласък на дедоларизацията. И обръщайки се към тези, които се съмняват в реалността на единната валута, Zongyuan Zoyi Liu напомня: "Мнозина не вярваха, че БРИКС ще има ресурсите и политическото сближаване, за да създаде Новата банка за развитие. Но те го направиха, така че не изключвам възможността да се появи нова валута на БРИКС, въпреки че се съмнявам разработването на проекта да бъде завършено за кратко време."

Автор: Клер Баржелес

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес