Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма доказателства за химическа атака в Сирия, разкри организация

22 май 2019, 14:05 часа • 3011 прочитания

Сирийската обсерватория за човешки права няма доказателства за химическа атака над Латакия, предаде AFP.

Базираната във Великобритания мониторингова организация категорично заявява, че няма данни, които да предполагат, че сирийската армия е извършила нова химическа атака, въпреки изказването на Вашингтон, че имат такова подозрение.

„Нямаме доказателства за такава атака”, заяви Рами Абдул Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за човешки права.

„Ние не сме документирали никаква химическа атака в планините на Латакия”, допълни той.

Алиансът Хайт Тахир ал-Шам воден от бившия филиал на Ал Кайда обвини правителствените сили в Дамаск за извършването на атака с хлор срещу бойците на алианса в северната част на провинция Латакия в неделя.

Сирийската армия отхвърли това обвинение и го нарече измислица.

Но от държавния департамент на САЩ заявиха, че е имало индикации, че правителството на сирийския президент Башар Асад е използвало химическо оръжие в неделя.

„Все още събираме информация за този инцидент, но повтаряме нашите предупреждения, че ако режимът на Асад използва химически оръжия - САЩ и нашите съюзници ще отговорим на това бързо”, заяви говорителят на държавния департамент.

Абдул Рамах заяви, че само джихадисти са били в местността в неделя по време на предполагаемата атака, което прави почти невъзможно потвърждаването на този инцидент.

„Нямало е цивилни там”, обяви официално той.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес