Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-мощният танк в света - как само за няколко месеца руски танк спечели класацията на популярен сайт? (ВИДЕО)

02 май 2022, 21:00 часа • 115262 прочитания

Според Пентагона, украинските военни сега имат повече танкове на бойното поле от Русия. Запада доставя на Киев танкове Т-72 от съветската епоха от страни-членки на НАТО, включително Чехия, което на практика ерозира предимството на Русия. Неназован висш служител на Пентгона коментира пред репортери: "В момента украинците имат повече танкове, отколкото руснаците в Украйна, и със сигурност могат да ги използват".

Британското издание на Daily Express припомня списъка на най-мощните танкове, който се обнови през есента на 2021 година, след като първоизточникът Hot Cars пусна първо съвсем друг списък. Във втория уточнението е, че става въпрос за танкове, които се използват, което обаче не е съвсем вярно още от първия даден пример. В първия списък се набляга на други машини, които са класирани на база огнева мощ и двигател. Там победител е израелският Merkava, но MK4, докато в списъка с най-мощни танкове, които се ползват, Merkava присъства на седмо място, с модификация IVm Windbreaker. А Hot Cars има над 2,915 млн. харесвания на страницата си във Facebook и над 3 млн. души следват тази страница към днешна дата.

Последен в есенния списък с 10-те най-мощни танка е изцяло новият руски танк Т-14 "Армата". Авторите на публикацията твърдят, че това може да е "най-добрият танк в света". С тегло само 55 тона, Armata е силно мобилен и въоръжен с ново модернизирано 125 мм гладкоцевно оръдие 2A82-1M. Той разполага и с комплекс за активна защита. Екипажът на машината е намален до трима души, намиращи се в обособена капсула. Същият танк е номер 5 в лятната класация на "Hot Cars". Проблемът с "Армата" обаче е, че той все още си остава прототип, а не продукт, на който руската армия може да разчита и въвеждането му в масова експлоатация в Русия постоянно се отлага: Депутат от "Демократична България" иронизира Путин за силата на руската армия

ОЩЕ: Дефектът на руските танкове в Украйна, който Западът познава от десетилетия (ВИДЕО)

Номер 9 в класацията е американският танк M1A2C "Abrams" (Ейбрамс), който се произвежда от 1979 година. Разбира се, той е модернизиран няколко пъти. Най-модерният вариант на M1ARC може да се похвали с най-съвременни системи и разширени функции, както и с израелската система за активна защита Trophy. Основното въоръжение на танка е 120 мм гладкоцевно оръдие M256A1, способно да изстрелва различни видове боеприпаси. Защо обаче само за няколко месеца "Abrams" отива от четвърто място на девето си е мистерия - в летния списък на Hot Cars M1A2 Abrams е с пет места по-напред.

Номер 8 е немският Leopard 2A7+. Най-голям брой такива танкове са построени на Запад - след Ейбрамс. "Леопард 2А7+" е най-модерният немски танк, стрелящ с програмирани осколочно-фугасни боеприпаси. В летния списък на "Hot Cars" германският танк е номер 6.

Седмата позиция е заета от израелския танк Merkava от модификацията IVm Windbreaker. Има и бронетранспортьор, създаден на шасито на танка Merkava. Танкът е оборудван със система за активна защита Trophy израелско производство. Това е толкова усъвършенствана система, че дори САЩ я купиха за своите танкове.

Шести в списъка е френският Leclerc, който се произвежда от 1991 година. Предимството му е в доста малкото тегло, само 55 тона. Leclerc има 120 mm гладкоцевно оръдие F1, 12,7 mm тежка картечница, сдвоена с оръдието, и 7,62 mm картечница, монтирана на купола.

Петият в класацията на най-мощните танкове е британският Challenger 2 CLEP, оборудван със 120 мм нарезно оръдие L30A1. Това е доста странно обстоятелство, като се има предвид, че повечето съвременни танкове използват гладкоцевни оръдия. Challenger 2 също е въоръжен със 7,62 мм картечница L94A1 и друга картечница с дистанционно управление. Танкът може да бъде оборудван и с гранатомет. А в летния списък на Hot Cars беше под номер 3.

На четвърто място е южнокорейският K2 "Черната пантера", който развива скорост до 70 километра в час и тежи около 55 тона. "Черната пантера" е въоръжена със 120 мм гладкоцевно оръдие CNO8 с автоматично зареждане. Скорострелността на танково оръдие е до 10 изстрела в минута. Това е един от най-скъпите танкове за производство. Струва 8,5 милиона долара. Същият танк е на второ място в летния списък на "Hot Cars".

Японският танк "Тип 10" се нарежда на трето място в списъка. Той е пуснат в производство през 2012 г. Има напълно ново оръдие, проектирано от Japan Steel Works. Изстрелва бронебойни снаряди със стабилизатор. От този танк обаче са произведени само 104 броя.

На второ място в класацията е китайският основен боен танк Type 99A. Направени са повече от 4 000 от тези машини и те са най-многобройните сред 10-те най-добри танкове в света. Основното въоръжение на бойната машина е 125 мм гладкоцевно оръдие ZPT-98, стабилизирано в две равнини, което има автоматичен зареждач тип "въртележка", 12,7 мм картечница QJ-88 и 7,62 мм картечница, съосна с оръдието.

За най-мощен танк в света обаче се смята руският Т-90МС, чието производство започва през 1993 г. Основното му въоръжение е 125 мм гладкоцевно оръдие 2А46М. Разполага и с 12,7 мм зенитна картечница NSV с дистанционно управление. В лятната класация на "Hot Cars" той не присъства изобщо.

ОЩЕ: Бойният лазер "Пересвет" на Путин - ключът към войната на Страшния съд

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес